Curry zielone - wersja tajska
środa, 23 stycznia 2019
Uwielbiam curry, a to z groszkiem zachwyca mnie szczególnie. W końcu danie z dodatkiem roślin strączkowych to porządne źródło roślinnego białka.
Curry zielone — wersja tajska
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- - 2 cebule
- - oliwa do smażenia
- - 2 puszki mleczka kokosowego,
- - 1 l wody
- - ½ łyżeczki pasty curry (np. czerwonej)
- - 30 g grzybów shitake
- - 2 - 3 źdźbła trawy cytrynowej
- - 5 - 10 liści kaffiru
- - 1 puszka groszku
- - 1 limonka
- - sól i pieprz do smaku
- - 1 łyżeczka kuminu
- - kilka liści szpinaku
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i wodę. Dodajemy pastę curry, grzyby, trawę cytrynową i kaffir i gotujemy. Po 10 minutach wyciągamy liście i trawę. Dokładamy podsmażoną cebulę, groszek, sok z limonki i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy z grzybami, udekorowane liśćmi szpinaku.
Uwielbiam curry, a to z groszkiem zachwyca mnie szczególnie. W końcu danie z dodatkiem roślin strączkowych to porządne źródło roślinnego białka. W tym wariancie zamiast groszku możemy użyć kalafiora, batatów, ziemniaków, a nawet selera. Co nam podpowie kulinarna fantazja.
Katarzyna Gubała