Curry zielone - wersja tajska
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Curry zielone - wersja tajska

środa, 23 stycznia 2019

Katarzyna Gubała

Uwielbiam curry, a to z groszkiem zachwyca mnie szczególnie. W końcu danie z dodatkiem roślin strączkowych to porządne źródło roślinnego białka.

Curry zielone — wersja tajska

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • - 2 cebule
  • - oliwa do smażenia
  • - 2 puszki mleczka kokosowego,
  • - 1 l wody
  • - ½ łyżeczki pasty curry (np. czerwonej)
  • - 30 g grzybów shitake
  • - 2 - 3 źdźbła trawy cytrynowej
  • - 5 - 10 liści kaffiru
  • - 1 puszka groszku
  • - 1 limonka
  • - sól i pieprz do smaku
  • - 1 łyżeczka kuminu
  • - kilka liści szpinaku

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oliwie. Do garnka wlewamy mleczko kokosowe i wodę. Dodajemy pastę curry, grzyby, trawę cytrynową i kaffir i gotujemy. Po 10 minutach wyciągamy liście i trawę. Dokładamy podsmażoną cebulę, groszek, sok z limonki i przyprawy. Gotujemy jeszcze 5 minut. Curry podajemy z grzybami, udekorowane liśćmi szpinaku.

Uwielbiam curry, a to z groszkiem zachwyca mnie szczególnie. W końcu danie z dodatkiem roślin strączkowych to porządne źródło roślinnego białka. W tym wariancie zamiast groszku możemy użyć kalafiora, batatów, ziemniaków, a nawet selera. Co nam podpowie kulinarna fantazja.

Katarzyna Gubała

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi