Sałatka ze szpinaku, z bulguru i tofu
piątek, 1 lutego 2019
Pochodząca z bliskiego wschodu kasza bulgur to niezwykłe bogactwo magnezu, potasu i fosforu. Jest o niebo zdrowsza od kaszy manny. Bulgur robi się z gotowanych, suszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum. Idealnie uzupełnia niedobory żelaza, dzięki czemu jest polecany osobom cierpiącym na niedokrwistość lub anemię. W połączeniu ze szpinakiem to naturalna "żelazna bomba" dla wegan. Kaszę bulgur lubię gotować z pomidorami w oleju. Dzięki temu nadaję jej lekko pikantny i słonawy smak oraz czerwony kolor.
Sałatka ze szpinaku, z bulguru i tofu - porcjadla 2 osób
- | ½ szklanki kaszy bulgur | 5 - 7 suszonych pomidorów w oleju
- | 3 garście szpinaku | ½ kostki tofu (może być wędzone lub smakowe)
- | ½ pomarańczy lub brzoskwini
Kaszę przepłukujemy ze dwa razy zimną wodą. Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą w stosunku 1:2. Gotujemy pod przykryciem, na małym ogniu, aż kasza wchłonie płyn — około 15 minut. Na 5 minut przed końcem gotowania dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory (możemy wlać 1 - 2 łyżki oleju ze słoika).
Szpinak płuczemy i układamy na talerzach. Wysypujemy na niego nieco ostudzony bulgur z pomidorami. Posypujemy pokrojonymi w kostkę tofu i owocami: pomarańczą lub brzoskwinią.