SUPER LUNCHE. ZDROWE, EKSPRESOWE, SEZONOWE Karolina i Maciej Szaciłło
wtorek, 7 maja 2019
W kuchni, podobnie jak w życiu, wszystko jest kwestią właściwego przygotowania. Czyli mądrze zaplanowanej listy zakupów, odpowiedniego sprzętu i odrobiny sprytu.
'W kuchni, podobnie jak w życiu, wszystko jest kwestią właściwego przygotowania. Czyli mądrze zaplanowanej listy zakupów, odpowiedniego sprzętu i odrobiny sprytu'
To cytat z książki Super Lunche, autorstwa Karoliny i Macieja Szaciłło, którzy dzielą się z czytelnikami 70 przepisamikulinarnymi oraz podpowiadają jak w szybki sposób przygotować zdrowy i pełnowartościowy posiłek. Autorzy sugerują również jak odpowiednio przygotowywać dania na wynos, tak aby po otwarciu pudełka nadal wyglądały wyśmienicie i apetycznie.
W książce znajdziemy zasady łączenia składników oraz porady dotyczące holistycznego podejścia do zdrowia, dzięki któremu autorzy łączą współczesną dietetykę z ajurwedą - najstarszą nauką o zdrowiu. Przepisy są podzielone w zależności od pory roku. W rozdziale z lekkimi, wiosennymi daniami przewyższają składniki pomagające oczyścić organizm i zredukować wagę. Natomiast zimą królują energetyczne, rozgrzewające obiady, zapewniające uczucie sytości na długi czas. Autorzy zachęcają również do eksperymentowania z kuchnią roślinną, aby zgodnie z najnowszą Piramidą Żywienia ograniczyć spożycie mięsa przynajmniej do 2-3 razy w tygodniu.
Super Lunche to książka, którą bez wątpienia doceni każdy, kto potrzebuje pomysłów oraz praktycznych wskazówek niezbędnych do przygotowania zdrowych i szybkich lunchy do pracy!