Terapia żywieniem
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Terapia żywieniem

wtorek, 2 września 2008

Ewa Dobek

W medycynie chińskiej granica między lekami a produktami spożywczymi jest płynna. Stare, chińskie przysłowie mówi: "jedzenie jest lekarstwem, lek jest pożywieniem". Podobno w chińskim mieście Chengu istnieje nawet restauracja, w której przyrządza się potrawy według recepty wystawionej w aptece znajdującej się bezpośrednio przy lokalu.

Ustawienie diety według medycyny chińskiej może w sposób radykalny poprawić stan zdrowia i samopoczucia. Dieta powinna być dostosowana do danej osoby i jej konstytucji fizyczno-umysłowej.

Racjonalne odżywianie jest ważne nie tylko z powodu leczenia chorób, lecz także profilaktyki, umożliwiającej możliwie jak najdłuższe i zdrowe życie.
Mimo indywidualnego podejścia do człowieka w chińskiej nauce o żywieniu istnieje kilka podstawowych zasad, o których warto wiedzieć:

- po pierwsze - unikać wszelkich skrajności w diecie poprzez zrównoważenie Jin i Jang oraz stosowanie pięciu elementów podczas gotowania.

- po drugie - nie powinno się jeść zbyt dużo naraz - najlepiej jeść trzy do pięciu niewielkich posiłków dziennie.

- po trzecie - dzienne spożycie płynów powinno sięgać przynajmniej półtora litra (najlepsza do picia jest zwyczajna ciepła woda)

- po czwarte - jedzenie nie powinno być zbyt zimne ani zbyt gorące.

- po piąte - powinno się używać przede wszystkim świeżych produktów spożywczych - (unikajmy mrożonek).

Według terapii żywieniem każdą dolegliwość można złagodzić jedząc odpowiednie produkty. Oto krótki wykaz produktów "terapeutycznych" związanych z konkretnymi zaburzeniami pracy organizmu:

Przy bólach głowy, barków lub stawów (czyli przy zastojach energetycznych i zaburzeniach krążenia krwi) pomaga - bazylia, kasza gryczana, imbir, wiśnie, kalarepa, mleczko kokosowe, por, liście laurowe, majeranek, mandarynki, mięta, ryż, czarna rzodkiew, rozmaryn, szafran, sardynki, olej sojowy, orzechy włoskie, kiełki pszenicy, cebula.

Przy zaparciach (czyli wysuszonym jelicie grubym) jemy - banany, ser, mleko, brzoskwinie, olej sojowy, orzechy włoskie.

Przy biegunkach warto sięgnąć po ananasa i ryż.

Przy zbyt gorącej wątrobie odprężenie przyniesie nam brązowy cukier, seler, pszenica, zielone części roślin.

Krew wzmacniają - buraki ćwikłowe, proso, bakłażany, ananasy, jabłka, masło, orzechy ziemne, fasolka szparagowa, maliny, jajka, wiśnie, winogrona, czosnek, kapusta, kalarepa, mleczko kokosowe, sałata, kukurydza, migdały, fasola w kształcie nerek, oliwki, śliwki, ryż, sardynki, czarny sezam, seler, olej sezamowy, krewetki, soja, olej sojowy, szparagi, szpinak, tofu, pomidory, orzechy włoskie, arbuzy, pszenica, cebula.

Napotnie działają - imbir, rozmaryn, tymianek, lukrecja, majeranek, cebula, kalarepa.

W produkcji płynów ustrojowych pomagają - jabłka, gruszki, mleko, oliwki, brzoskwinie, śliwki, bataty, tofu, pomidory.

Jeśli mamy wysuszony organizm (często świadczy o tym stan skóry) pomoże nam jedzenie gruszek, jęczmienia, kaszy jaglanej, miodu, jajek, czarnego sezamu, oleju sezamowego, szpinaku, tofu, avocado.

Jang organizmu pobudzają - bazylia, imbir, czosnek, kalarepa, por, liście laurowe, rozmaryn, majeranek, olej sojowy, cebula, pieprz.

Jin pobudzają - banany, buraki, jęczmień, fasolka szparagowa, kasza jaglana, jajka, fasola, sardynki, pomidory, arbuzy, pszenica.

Kiedy cierpimy na nadmiar ognia (gorąca) warto systematycznie jeść - jabłka, banany, szparagi, pomidory, melony, gruszki, ogórki, kaszę jaglaną, sałatę, miętę, czarną rzodkiew, seler, olej sezamowy, soję, szpinak, tofu i pszenicę.

Kiedy mamy skłonności do wychłodzenia organizmu warto sięgnąć po: imbir, pieprz Cayenne, czosnek, tymianek, rozmaryn, cebulę, por.

Najważniejsza jednak jest świadomość, że jeśli zaczniemy słuchać własnego ciała ono samo powie nam czego potrzebuje. Z biegiem czasu spostrzeżemy, że nasz organizm wykazuje szczególne wyczucie prawidłowego i zrównoważonego odżywiania. Będziemy więc jeść coraz bardziej intuicyjnie, odruchowo sięgając po to, co nam najlepiej służy.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi