Dieta w okresie menopauzy
wtorek, 16 września 2008
Okres menopauzy to trudny czas dla kobiet. Przestrojenie hormonalne organizmu niesie za sobą wiele nieprzyjemnych doznań - uderzenia gorąca, drażliwość, depresje. Są na szczęście sposoby, którymi można sobie wyraźnie poprawić samopoczucie i wygląd. Jednym z nich jest niewątpliwie odpowiednia dieta.
W miarę upływu lat jesteśmy coraz bardziej narażone na uszkodzenia spowodowane nadmierną aktywnością wolnych rodników. W okresie menopauzalnym ich wzmożona aktywność jest powodem szybszego starzenia się. Jedynym antidotum na tą trudną sytuację są antyoksydanty, których najbogatszym źródłem są rośliny.
Z tego powodu przynajmniej 50 procent naszego jadłospisu powinny zajmować warzywa i owoce. Najlepiej w postaci zup, sosów, potrawek. Pamiętajmy, żeby nie wylewać wody, w której się warzywa gotowały - pozbywamy się w ten sposób wartości odżywczych. Zawarte w roślinach sole mineralne dostarczają potrzebnych mikroelementów oraz rozpuszczalnych związków krzemu, które chronią kości przed osteoporozą. Dlatego warzywa powinno się gotować na parze, dusić lub podawać w zupach.
Następnym niezbędnym składnikiem diety w tym okresie są rośliny strączkowe, które są źródłem łatwo przyswajalnego białka. Najbardziej polecana jest soja, która zawiera fitoestrogeny - związki o działaniu zbliżonym do działania estrogenów, hormonów wydzielanych przez jajniki. Na terenach Dalekiego Wschodu, gdzie jada się dużo soi, kobiety znacznie lepiej znoszą okres przekwitania niż ich rówieśniczki w krajach Europy. Jeśli źle przyswajamy soję można ją przyjmować w postaci tabletek.
W okresie menopauzy warto wprowadzić do codziennej diety kaszę jaglaną. Kasza jaglana wspiera pracę śledziony, która odpowiada za nawilżenie organizmu. Częste jedzenie kaszy jaglanej procentuje wyregulowaniem gospodarki wodnej organizmu,poprawą wyglądu skóry, włosów i paznokci.
Odpowiednia ilość płynów w diecie to natępny warunek dobrego samopoczucia w okresie menopauzy. Woda poprawia nie tylko nawodnienie tkanek, ale przede wszystkim usprawnia wydalanie toksyn. Jesienią i zimą dobrze jest pić wodę lekko podgrzaną z odrobiną cytryny.