Pory roku a jedzenie
wtorek, 7 maja 2019
Jeśli chcemy żyć zgodnie z prawami przyrody warto jest dopasować menu do poszczególnych pór roku.
Według medycyny chińskiej każdy z pięciu smaków ma przypisaną porę roku, czyli wiosna - smak kwaśny, lato - smak gorzki, późne lato - smak słodki, jesień - ostry, zima - słony. Co nie oznacza oczywiście, że w latem mamy się odżywiać gorzkim, jesienią ostrym itd.Jednak warto jest zwrócić szczególną uwagę na pewne zasady dietetyki pięciu elementów, dzięki którym możemy poczuć się bardziej zintegrowani z naturą.
Oto krótki opis zaleceń dietetycznych związanych z porami roku:
WIOSNA - to najlepsza pora wzmacniania wątroby i pęcherzyka żółciowego. W tej porze roku przeważa wiatr i ekspansywna energia wzrostu, co daje niebezpieczeństwo wysuszenia. Żeby uzupełniać i chronić soki ciała należy jeść: zielone warzywa, zwłaszcza liściowe, kiełki, sałaty i świeże zioła. Ze zbóż najlepsza jest pszenica orkiszowa, zielony orkisz, małe ilości przetworów z kwaśnego mleka. Po ciężkim, zimowym jedzeniu wiosną jest najlepsza pora na lekkie potrawy z warzyw i zboża, które przywracają ruchliwość i odtruwają organizm.
LATO - w tej porze roku dominuje gorąco. Jedzenie powinno chłodzić - jemy warzywa, grzyby, duszone pomidory, sałaty liściowe, kiełki, owoce, białe sery, tofu.Warto pamiętać, że sałatki z gotowanych warzyw są lżej strawne niż z surowych. Gorące potrawy i napoje pomagają lepiej znosić upał ponieważ zmniejszają różnicę temperatur między wnętrzem i zewnętrzem organizmu. Między innymi dlatego w gorących krajach używa się, nawet latem, tak wielu ostrych przypraw. Oprócz tego właśnie w gorącu organizm reaguje szczególnie wrażliwie na silnie wychłodzone potrawy i napoje. Wywołują one gwałtowne ochłodzenie żołądka i śledziony. Filiżanka gorącej herbaty owocowej lub wody z cytryną albo ostra potrawa może w pierwszej chwili wywołać falę gorąca, ale potem upał stanie się znośniejszy.
JESIEŃ - w tej porze roku przeważa w organizmie susza, mimo, że w naszych szerokościach geograficznych nie odnosimy takiego wrażenia. Wewnątrz naszego organizmu jesienią panuje również jesienny nastrój: soki wędrują w głąb ciała, co powoduje, że płuca i jelito grube mają tendencje do wysychania (co często powoduje objawy suchego kaszlu lub zatwardzenia). Jesienią jemy: ryż, rzepę, rzodkiewkę, białe warzywa - kalafior, kalarepkę, kapustę. Produkty te wzmacniają i chronią organy przemiany Metalu. Warto też pomyśleć o wzmocnieniu odporności przed zimą. Pomoże nam w tym: cebula, por, świeży imbir i inne ostre przyprawy. Powinniśmy teraz również zwiększyć zawartość białka w pożywieniu, czyli pamiętać o warzywach strączkowych, jajkach, orzechach. Jesienią najlepiej nas wzmacniają gorące zupy i potrawy jednodaniowe.
ZIMA - jest to pora roku, w której dominuje chłód. Zimą jemy ciepłe dania z dodatkiem korzeni i ziół. Warto jednak pamiętać, żeby gorące i ostre potrawy równoważyć chłodnymi warzywami i zimowymi sałatami. Zima to budowanie rezerw dla układu kostnego. Kości mają teraz idealne warunki do korzystania z bogatych dostaw substancji mineralnych. Dobrze się do tego nadają algi morskie, które dobrze się komponują z zupami, potrawami jednogarnkowymi i warzywami strączkowymi. Warto też pamiętać o orzechach włoskich, które jedzone regularnie w małych ilościach, pobudzają pracę nerek.