W kuchni z warzywami i Potrawy z warzyw
środa, 29 października 2008
Warto czasem pogrzebać na stoiskach taniej książki. Ostatnio na takim stoisku w hipermarkecie "wydłubałam" dwie książeczki o potrawach z warzyw. Jedna z nich to "Potrawy z warzyw" z cyklu Szybko&Smacznie, druga - "W kuchni z warzywami" Franca Feslikeniana. Pierwsza z nich jest tłumaczeniem z angielskiego, druga z włoskiego.
We wstępie książeczki "W kuchni z warzywami" czytamy: ..."praczłowiek jadł bez obawy te same zioła, rośliny, kiełki, co zwierzęta. Próbował, smakował wszystko, co proponowała natura. I tak jak rolnicy z ubiegłych wieków, którzy aby sprawdzić, czy grzyby nie są trujące, dawali je najpierw kotom, tak jaskiniowiec obserwował, które pędy i zioła jedzą zwierzęta, a których z nich nawet nie "dotykają". .... przez tysiące lat człowiek był wegetarianinem i odżywiał się prawie wyłącznie warzywami i owocami."Po krótkim wstępie możemy poczytać na temat kilkudziesięciu różnorodnych dań z warzyw. I tak znajdziemy tu przepisy na: szparagi w cieście, koszyczki z karczochami, cebule nadziewane ricottą, budyń z cukini, faszerowane bakłażany, rzepę w sosie aksamitnym, cykorię z grilla i wiele, wiele innych.
Książeczka jest wydana na dobrym papierze, fotografie są kolorowe i smakowite. Przepisy bardzo nęcące.
We wstępie do książeczki "Potrawy z warzyw" czytamy: "oferując cały wachlarz smaków, od azjatyckiej zupy do wykwintnych przekąsek na słodko, niniejszy zbiór przepisów pomoże w dobraniu odpowiednich potraw na każdy apetyt i każda okazję - czy to na szybką zakąskę czy tez na suty obiad z trzech dań."
I rzeczywiście. Mamy tu przepisy na: zupę kokosową ze szpinakiem i patatami, bruschettę z pomidorami i kozim serem, roladę z rzeżuchy. Z sałatek - ciekawy przepis na sałatkę z buraków i gruszek, szpinak z orzechami włoskimi, sałatę z awokado i orzeszkami ziemnymi. A wśród dań głównych - bakłażan zapiekany w pomidorach, lasagne ze szpinakiem i serem ricotta, musaka z fasoli, soczewicy i bakłażana, suflet ze szpinaku, placek serowo-cebulowy z ziemniakami. Dania są naprawdę oryginalne i bardzo ciekawe. Mogą być inspiracją na wyjątkowe posiłki.
Oprócz tego w książeczce znajdujemy wiele rad dotyczących przygotowania warzyw. Jest również podana wartość kaloryczna potraw, czas przygotowania i gotowania.
Takie książeczki to prawdziwy skarb w każdej kuchni. Przynajmniej połowa z dań w nich zaproponowanych daje nowe spojrzenie na warzywa i jest dość zaskakująca. A przy tym, co jest niewątpliwą zaletą, potrawy nie są zbyt skomplikowane.
Szybko&smacznie - "Potrawy z warzyw"
" W kuchni z warzywami"
Firma Księgarska Jacek i Krzysztof Olesiejuk
Warszawa 2003
Cena każdej z książek - 2,99