Mrożonki i kuchenki mikrofalowe - opinia Ewy Dobek
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Mrożonki i kuchenki mikrofalowe - opinia Ewy Dobek

środa, 11 marca 2009

Ewa Dobek

Żyjemy wciąż szybciej - mamy coraz więcej obowiązków i coraz mniej czasu. W związku z tym używanie mrożonek i kuchenek mikrofalowych ułatwia nam przyrządzanie posiłków i skraca czas przebywania w kuchni.

Chociaż ogólnie wiadomo, że kuchenki mikrofalowe nam nie służą a warzywa przez zamrażanie tracą energię - używa się ich nagminnie tłumacząc się koniecznością oszczędzania czasu.
Według medycyny wschodu - ayurwedy, medycyny chińskiej - wszystko, co ulega zamrożeniu przestaje żyć. Siłą napędową organizmów żywych jest czi, czyli energia życiowa - iskra boża, której nie widać, której nie da się zbadać a dzięki której ożywa materia. Podczas powolnego zamrażania struktury cząsteczkowe oraz ściany komórek ulegają zniszczeniu, przez co ginie część zawartego w pokarmie czi. Niska temperatura zabija życie. Rozmrożone warzywa są produktem martwym. Oczywiście różne warzywa w różnym stopniu. Nieliczne warzywa, które zachowują strawność także wtedy, kiedy w naturze zostały wystawione na działanie mrozu, jak na przykład brukselka czy por, bardziej nadają się do zamrażania.

Warto również wiedzieć, że produkty, które zostały zamrożone działają wychładzająco, nawet po ogrzaniu lub ugotowaniu. Ponieważ nie mają w sobie siły życiowej, organizm musi zużyć zapas własnej energii, żeby je strawić.

Niestety, mało kto wie, że również produkty ze sklepów ze zdrową żywnością bywają zamrażane w trakcie produkcji. Dotyczy to w większości suszonych owoców, które przechowuje się w stanie zamrożonym. Również ryż bywa mrożony, w ten sposób chroni się go przed szkodnikami. Na szczęście można dodać energii mrożonkom poprzez odpowiednie przyprawienie, najlepiej zgodnie z obiegiem odżywczym Pięciu Przemian.

Można przyjąć założenie, że większość łatwo psujących się produktów spożywczych, takich jak warzywa, owoce, ryby są przechowywane w stanie zamrożonym, a następnie odmrażane mikrofalowo przed wykorzystaniem ich do dalszej produkcji - półproduktów, soków, dań gotowych. Promieniowania mikrofalowego w przemyśle spożywczym używa się do suszenia próżniowego ziaren i nasion, suszenia cebuli, placków ryżowych, wodorostów.

Żeby zrozumieć, jakie skutki dla organizmu ludzkiego ma używanie kuchenek mikrofalowych, trzeba wiedzieć, że najważniejszym efektem napromieniowania mikrofalowego jest szybkie ogrzanie gotowanej substancji na skutek ciepła tarcia. Wysoka częstotliwość zmiany biegunów w polu elektromagnetycznym zmusza cząsteczki zawarte w pożywieniu - szczególnie dipole wody, ale również aminokwasy, lipidy i białka - do ciągłej zmiany położenia w celu dopasowania ich ładunku elektrycznego do aktualnego kierunku pola. Rosyjscy naukowcy badali już w latach 30-tych, jakie skutki wywiera napromieniowanie mikrofalowe na układ nerwowy ludzi i zwierząt. Wyniki były na tyle niepokojące, że zaproponowano niezwykle ostre normy bezpieczeństwa przy stosowaniu kuchenek mikrofalowych. Na zachodzie nie potraktowano tych ostrzeżeń poważnie i kuchenki rozpoczęły swoją karierę w gospodarstwach domowych.

Listę przedstawiającą skutki wynikające z używania kuchenek mikrofalowych można podzielić na trzy kategorie. Pierwsza z nich to działanie sprzyjające powstawaniu nowotworów. Powodem tego jest destabilizacja aktywnych powiązań cząsteczkowych w cząsteczkach białka, zmiany w podstawowych substancjach odżywczych, które wywołują zakłócenia trawienne, chemiczne zmiany w pokarmie powodujące zakłócenia w funkcjonowaniu układu limfatycznego. Pożywienie napromieniowane mikrofalowo wywołuje częściej degenerację tkanek i narośle w żołądku i przewodzie pokarmowym.

Drugim ze skutków używania kuchenek mikrofalowych jest zniszczenie wartości odżywczej pożywienia - zmniejszenie wchłanialności witamin B-kompleks, C oraz E, kluczowych substancji mineralnych oraz substancji tłuszczopodobnych we wszystkich pokarmach. Utrata 60-90 % energii życiowej we wszystkich badanych produktach spożywczych.

Trzecim skutkiem jest biologiczna degeneracja potencjałów komórkowych w czasie korzystania z kuchenek mikrofalowych, szczególnie we krwi i w limfie. Degeneracja obiegów nerwowych i elektrycznego przesyłania bodźców w mózgu, destabilizacja oraz zakłócenie produkcji hormonów i zachowania równowagi hormonalnej u kobiet i mężczyzn. Zakłócenia fal mózgowych i w wyniku tego - osłabienie koncentracji, zaburzenia pamięci, spowolnienie procesów myślowych i zakłócenia snu.

Wyniki badań naukowych mówią same za siebie i nie wymagają komentarza.
Decyzja o używaniu kuchenek mikrofalowych w kuchni powinna być podparta znajomością konsekwencji ich stosowania. Osobiście nie polecam.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi