Całości pokarmowe
środa, 11 marca 2009
Twórcą teorii całości pokarmowych jest doktor Bircher Benner. Teoria ta opiera się na poglądzie, że energia słoneczna organizuje się w żywych organizmach w systemy całościowe. Ich biologiczna funkcjonalność polega na zgromadzeniu zapasów pokarmowych, przewidzianych dla rozwijającego się zarodka młodego organizmu zwierzęcego lub roślinnego.
Twórcą teorii całości pokarmowych jest doktor Bircher Benner. Teoria ta opiera się na poglądzie, że energia słoneczna organizuje się w żywych organizmach w systemy całościowe. Ich biologiczna funkcjonalność polega na zgromadzeniu zapasów pokarmowych, przewidzianych dla rozwijającego się zarodka młodego organizmu zwierzęcego lub roślinnego.Produkty określone jako całość energetyczna to: jajko, mleko, pełne ziarna - fasola, ryż, zboże. Z warzyw to marchew, ziemniaki, buraki. Produkty te zapewniają organizmowi ludzkiemu pełnię składników pokarmowych potrzebnych do życia, zarówno organicznych jak mineralnych.
Weźmy na przykład ziarno pszenicy, które składa się z sześciu warstw łuski, zarodka i endospermy. Po zmieleniu, pięć zewnętrznych warstw łuski odrzuca się jako otręby mimo tego, że to właśnie w nich mieści się większość składników mineralnych i błonnik. Ostatnia, najgłębsza warstwa łuski (aleuron) zawiera jeszcze dodatkowo białka (albuminy i globuliny) oraz tłuszcze.
W mące z pełnego ziarna jest 13,3 g białka a w mące białej jest go 10,5 g. W otrębach pszennych zawartość lizyny jest dostatecznie wysoka, żeby można było uznać chleb z pełnego ziarna za pełnowartościowy pokarm.
Następnym składnikiem, który tracimy w procesie przetwarzania pszenicy jest wapń. W pełnej mące jest go 41 mg, w białej 16 mg. Idąc dalej - fosforu jest w pełnej mące 372 mg, w przetworzonej 87 mg, potasu 370 mg, w przetworzonej 95 mg, żelaza 3,3 mg, w przetworzonej 0,8 mg.
Zarodek jest źródłem życia nasienia, oprócz witamin zawiera olej pszeniczny i enzymy. W procesie przemiału białej mąki usuwa się te warstwy łącznie z endospermą, która jest głównym składnikiem skrobi. W ten sposób traci się do 30 % składników odżywczych ziarna.
Ziarno nie przetworzone, przeznaczone do pełnego przemiału, czyli do produkcji mąki razowej wykorzystuje się w 97 %. Z tego to właśnie powodu chleb razowy jest najzdrowszy.
Na szczęście nie wszystkie z możliwych i dostępnych całości pokarmowych zostają rozbijane. Te, które pozostają nietknięte, mogą nadal służyć naszemu zdrowiu. Warto zauważyć, że są to wyłącznie potrawy jarskie - oto lista produktów, które warto wprowadzić na stałe do codziennej diety:
Mąka i kasze: jaglana, pszenna, gryczana, jęczmienna, kukurydziana, płatki owsiane, ryż, żyto.
Rośliny strączkowe: fasola, groch, soja.
Warzywa liściaste i zielone: sałata, zielona pietruszka, szczypiorek, por, jarmuż, brukselka, kapusta, rzeżucha, szpinak, szczaw.
Warzywa korzeniowe: ziemniaki, buraki, rzepa, marchew, seler, brukiew, chrzan.
Inne warzywa: dynia, kabaczek, kalafior, pomidory, rzodkiewka, ogórki, cebula, groszek zielony (niekonserwowany oczywiście), cykoria, cukinia, kalarepa, czosnek, papryka, zielona fasolka, szparagi.
Owoce: wszystkie sezonowe, rosnące w naszym kraju, świeże i suszone.
Oprócz tego jeszcze: orzechy, grzyby, miód, migdały, razowy chleb, mleko, jajka, twaróg, ser żółty.
Jeśli jemy choćby kilka z tych produktów dziennie nie musimy obawiać się żadnych niedoborów pokarmowych. Mleko, ziarna zbóż, orzechy, owoce to substancje "żywe" i nasycone słońcem. Mają najwyższą wartość energetyczną. W trakcie ich przyswajania dosłownie "ładujemy się" ich energią, czerpiemy z nich siły witalne.
Decyzja o świadomym odżywianiu ma wpływ na każdą dziedzinę życia. Po pierwsze - stajemy się zdrowsi, znikają napięcia w przewodzie pokarmowym.
Po drugie - nie trzeba czekać na widoczne gołym okiem zmiany w wyglądzie zewnętrznym - skóra i włosy nabierają blasku. Po trzecie - pobierając więcej energii witalnej z pożywienia sami mamy jej coraz więcej. Nabieramy chęci do życia i działania. Zaczynamy odczuwać przyjemność, jaką niesie ze sobą świadome życie.