Dieta rozdzielna
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Dieta rozdzielna

środa, 11 marca 2009

Ewa Dobek

Każdy coś słyszał o diecie rozdzielnej, ale czy wiemy o niej wystarczająco dużo, żeby ją zastosować? Na pierwszy rzut oka jej zasady wydają się dość skomplikowane i dlatego często rezygnujemy z ich poznania. A przecież dieta rozdzielna opiera się na kilku bardzo prostych założeniach - spróbuję je Wam dzisiaj przybliżyć

Po pierwsze - w diecie rozdzielnej nie istnieją żadne zakazy - można pić alkohol, jeść słodycze i rozmaite przekąski. Jeden warunek - w umiarkowanych ilościach! Chodzi przede wszystkim o to, żeby mniej wartościowe produkty zastąpić pełnowartościowymi i tak je łączyć, żeby organizm nie był przeciążony i funkcjonował bez zakłóceń.

Fundamentalna zasada diety rozdzielnej polega na tym, że jemy oddzielnie pożywienie zawierające białko i węglowodany. I tu nasuwa się pierwsze pytanie - dlaczego? Odpowiedź jest dość prosta - trawienie białka wymaga mocno kwaśnego środowiska, natomiast węglowodany potrzebują środowiska zasadowego. Oba te elementy nie mogą być przyswajane przez organizm jednocześnie.

Ścisły rozdział białka i węglowodanów jest praktycznie niemożliwy, ponieważ większość produktów spożywczych zawiera oba te składniki (choć w różnych proporcjach) Trzeba po prostu wybierać do jednego posiłku produkty bogate w białko albo produkty bogate w węglowodany.

Przy podziale produktów na poszczególne grupy należy zwrócić uwagę na pewne fakty:
- owoce zawierają dużo kwasów owocowych, które zaburzają trawienie węglowodanów, dlatego większość owoców zalicza się do grupy produktów, które zawierają białka, mimo że są go pozbawione.
- mleko słodkie jest zaliczane do grupy produktów o przewadze białka, zakwaszone produkty mleczne traktuje się jako neutralne, gdyż przez enzymatyczną fermentację kwasu mlekowego rozpoczyna się wstępny proces trawienny, który odciąża organy trawienia.
- całe jajko, czyli żółtko z białkiem należy do grupy produktów, które zawierają więcej białka, ale samo żółtko jest uznawane za neutralne, ponieważ zawiera dużo tłuszczu. W przypadku sera żółtego zawartość tłuszczu decyduje o przynależności do grupy - tłusty ser od 45 % zawartości tłuszczu w masie suchej jest neutralny. Ser o mniejszej zawartości tłuszczu są zaliczane do grupy produktów bogatych w białko.

Produkty z grupy dużej zawartości białka to: jajka, mleko, ryby, soja i produkty sojowe, owoce pestkowe, południowe, cytrusy, jagody (oprócz czarnych), gotowane pomidory, sok pomidorowy, przecier pomidorowy, soki owocowe i warzywne, herbata owocowa, wino, szampan, tabasco.

Produkty o dużej zawartości węglowodanów: zboża, produkty zbożowe, banany, figi, daktyle, suszone owoce (oprócz rodzynek), słodkie jabłka, ziemniaki, skorzonera, topinambur, pataty, piwo, miód, syrop z buraków cukrowych, syrop klonow

Produkty z grupy neutralnej: rodzynki, czarne jagody, oliwki, avocado, warzywa kalafiorowate, liściaste, bulwiaste (oprócz ziemniaków), sałata, grzyby, kiełki, zioła, zakwaszone produkty mleczne, żółty ser o zawartości ponad 45 % tłuszczu, feta, ser kozi, mozzarella, mascarpone, tłuszcze roślinne, nierafinowane tłuszcze roślinne, tłuszcz z kokosa, masło, alkohol wysokoprocentowy, środki żelujące - agar-agar, kuzu, drożdże, musztarda, chrzan, skórki owoców cytrusowych, nasiona, orzechy, pestki.

W diecie rozdzielnej można łączyć produkty z grupy białek i neutralnej, grupy neutralnej, grupy węglowodanów z grupą neutralną. Jedyna ostra zasada to zakaz łączenia produktów o dużej zawartości białka z produktami o dużej zawartości węglowodanów.

A oto jeszcze kilka dobrych zasad diety rozdzielnej:

- główną część diety stanowią warzywa i owoce
- po godzinie 16-tej nie jada się posiłków zawierających białko, ponieważ obciążają nadmiernie przewód pokarmowy
- unika się produktów oczyszczonych (cukier, mąka, zboża) i konserwowanych
- ogranicza się spożycie kawy, alkoholu i czarnej herbaty.

I jeszcze kilka rad: do panierowania ryby nie nadaje się mąka ani bułka tarta (zgodnie z zasadami diety rozdzielnej). Jako alternatywę polecam mąkę sojową albo zmielone orzechy lub siemię lniane. Ocet zastąpmy sokiem z cytryny. Jeśli potrawa wymaga dodania mleka możemy zastosować neutralną mieszankę z jednej trzeciej śmietany i dwóch trzecich wody.

Od jakiegoś czasu stosuję dietę rozdzielną i efekty są zaskakujące. Nie czuję obciążenia przewodu pokarmowego, zmniejszyło mi się łaknienie i zrzuciłam parę kilogramów. Wystarczy tylko podjąć decyzję, organizm bardzo szybko przyzwyczaja się do tego sposobu jedzenia. Po prostu wybiera to, co dla niego lepsze.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi