Dobroczynne jabłko
piątek, 13 marca 2009
Wiosna idzie wielkimi krokami, nawet jeśli gołym okiem jeszcze tego nie widać. W marcu jesteśmy już naprawdę stęsknieni za śpiewem ptaków, zielenią i słońcem. Aż trudno uwierzyć, że za trzy miesiące pojawią się pierwsze świeże, sezonowe owoce.
Ale, póki co, z owoców, które warto jeść w tej chwili pozostają nam jabłka. Wszystkie inne, oferowane w sklepach, to papierowe imitacje smaku. O wartościach odżywczych nie wspomnę.Jabłko zajmuje drugie miejsce w światowej produkcji owoców (po winogronach). W Polsce występuje w 30 odmianach.
O wartościach odżywczych i leczniczych jabłka decyduje duża zawartość pektyn, czyli rozpuszczalnego w wodzie błonnika. Dzięki temu jabłka czyszczą jelita z niestrawionych resztek pokarmowych, regulują florę bakteryjną i neutralizują substancje toksyczne. Jabłko działa na przewód pokarmowy jak odkurzacz, który wsysa w siebie toksyczne produkty przemiany materii i usuwa je na zewnątrz.
Jabłko zjedzone rano, na czczo działa oczyszczająco na organizm. Jeśli zjemy jabłko wieczorem, przed snem, wyreguluje trawienie i zadziała przeczyszczająco.
Jabłka zawierają liczne biopierwiastki, pośród których na szczególną uwagę zasługuje potas (137 mg) - jest go w nich naprawdę dużo. Oprócz tego zawiera kwasy organiczne i witaminy, głównie witaminę C.
Zawarte w jabłku sole potasowe są bardzo ważne dla prawidłowego przebiegu procesów życiowych. Krew i płyny komórkowe uzyskują trwałą równowagę ciśnieniową. Potas usprawnia pracę mięśnia sercowego, układu nerwowego oraz układu kostnego.
Lista zbawiennego działania jabłek jest długa: wzmacniają mięśnie i układ nerwowy, odświeżają, obniżają poziom cholesterolu (dzięki pektynom), ochraniają przewód pokarmowy, oczyszczają krew z toksyn, pobudzają pracę wątroby. Pektyny jabłkowe regulują florę bakteryjną jelit, neutralizują substancje toksyczne, pobudzają wydzielanie kwasu moczowego przez nerki.
Na szczególną uwagę zasługuje również ocet jabłkowy. Stosuje się go powszechnie w medycynie naturalnej ze względu na dużą zawartość potasu, fosforu, chloru, sodu, magnezu, wapnia, siarki, żelaza. Ocet jabłkowy działa profilaktycznie i leczniczo przy reumatyzmie, przeziębieniu, chorobach skóry.
Najlepszy jest ocet przygotowany samodzielnie w domu. Oto prosty przepis:
obierzyny ze zdrowych jabłek wkładamy do szklanego naczynia. Zalewamy słodzoną, przegotowaną wodą w proporcji 2 łyżki cukru na 1 szklankę wody. Zawiązujemy naczynie płótnem. Po 3-4 tygodniach otrzymamy ocet gotowy do użytku (należy go przelać przez gęste sito).
Taki ocet możemy pić na przykład przy uczuciu ciężkości po posiłkach - 1 łyżkę octu wlewamy do ¼ szklanki wody gazowanej. Taki napój pomaga również przy nudnościach. Przy stanach niepokoju pijemy ½ szklanki wody z 1 łyżką octu jabłkowego przez 3 tygodnie rano po przebudzeniu.
Ocet jabłkowy zawiera również witaminę E, która jest uważana za jeden z najsilniejszych przeciwutleniaczy, dzięki czemu wpływa korzystnie na spowolnienie procesu starzenia się. Jest również ważny dla systemu nerwowego i procesu krążenia. Dermatolodzy utrzymują, że ma właściwości przeciwalergiczne. Nierozcieńczony, stosowany bezpośrednio na skórę leczy dolegliwości skórne i pomaga przy swędzeniu skóry. Używany jako płukanka do włosów doskonale poprawia ich kondycję.
Ocet jabłkowy jest również skutecznym środkiem odchudzającym - przyspiesza trawienie, pobudza wydzielanie soków żołądkowych i syntezę enzymów trawiennych. Usuwa złogi i pomaga rozszczepiać tłuszcze, co w rezultacie przyczynia się do obniżenia wagi. Żeby osiągnąć taki efekt trzeba pić trzy razy dziennie przed posiłkami ½ szklanki letniej wody z dwiema łyżkami octu jabłkowego.
Poza walorami smakowymi i leczniczymi jabłka i ocet jabłkowy mają również zbawienny wpływ na urodę. Dzięki zawartości witaminy C pomagają pozbyć się z organizmu wolnych rodników i mają ogromne znaczenie przy biosyntezie kolagenu, przeciwdziałając w ten sposób wiotczeniu skóry a tym samym zapewniając jej młody wygląd.
Jabłka pomagają też przyswajać wapń, a więc są współodpowiedzialne za wzmacnianie zębów, włosów i paznokci.
Mam nadzieję, że zachęciłam Was do regularnego jedzenia jabłek. Lekarze chińscy powiadają, że ten, kto je jedno jabłko dziennie dożywa w zdrowiu późnej starości.