Post
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Post

wtorek, 24 marca 2009

Ewa Dobek

Wiosna to dobry czas na oczyszczanie organizmu, podejmowanie nowych decyzji, odświeżanie i porządki. Wiemy o tym od zawsze, w końcu stąd bierze się tradycja Wielkiego Postu. Dzisiaj mało kto przejmuje się Wielkim Postem, szczególnie zniechęcająca jest jego długość - 40 dni. A jednak... przyjrzyjmy się jakie korzyści przynosi nam post. Wasze pożywienie będzie waszym lekarstwem - Hipokrates

Wiosna to dobry czas na oczyszczanie organizmu, podejmowanie nowych decyzji, odświeżanie i porządki. Wiemy o tym od zawsze, w końcu stąd bierze się tradycja Wielkiego Postu. Dzisiaj mało kto przejmuje się Wielkim Postem, szczególnie zniechęcająca jest jego długość - 40 dni. A jednak... przyjrzyjmy się jakie korzyści przynosi nam post.
Organizm człowieka to samoregulujący się układ, którego naturalną skłonnością jest dążenie do równowagi. Często wystarczy tylko dostarczyć mu dogodnych warunków do działania a resztę wykona sam.
Ludzie współcześni odeszli daleko od praw Natury. Przemysł rolniczy i chemiczny, naganiany koniunkturą i prawem rynkowym, "ulepszył’ produkty spożywcze przez rafinację, denaturację i dodatki chemiczne, czym skutecznie pozbawił ich wartości biologicznych. Taki stan rzeczy jest przyczyną gromadzenia się w tkankach złogów, ponieważ własne, samoleczące mechanizmy oczyszczania zostały upośledzone. Skutkiem tego są choroby cywilizacyjne.
Zdrowie możemy odzyskać nie tylko poprzez łykanie lekarstw (czy to w ogóle jest droga do zdrowia?) ale dzięki powrotowi do życia zgodnego z prawami Natury. Jedną z najskuteczniejszych i najbardziej naturalnych metod leczenia jest dieta warzywno-owocowa, która oczyszcza organizm ze złogów, przywraca równowagę i doprowadza do ustępowania chorób cywilizacyjnych.
Zaburzenie równowagi w organizmie to, na szczęście, proces odwracalny. Uruchomienie własnych, samoleczących mechanizmów powoduje cofanie się chorób. Co się dzieje w naszych ciałach w czasie postu? Przerwanie dowozu białka i tłuszczu doprowadza do zużycia własnych, zwyrodniałych białek, złogów, tłuszczu, cholesterolu - zaczyna się proces odżywiania wewnętrznego.
W wyniku tego procesu rozpadają się białka i tłuszcze, czego następstwem jest uszczelnienie błon komórkowych i dostarczenie energii komórkom do ich pracy.
I tu ważna informacja! Kwasy tłuszczowe przesiąkają do światła przewodu pokarmowego, co skutecznie blokuje uczucie głodu. W czasie postu owocowo-warzywnego nie czujemy się głodni - sprawdzałam! Cudownym efektem jest również równomierna i widoczna gołym okiem utrata wagi.
Czas trwania postu zależy od tego, co chcemy osiągnąć. Czasem wystarczy tydzień, a czasem, w przypadku konkretnych już dolegliwości, post powinien potrwać 6 tygodni.
W czasie kuracji jemy warzywa ubogie w substancje odżywcze: korzeniowe: marchew, buraki, seler, rzodkiew, pietruszka, chrzan,
kapustne: kapusta biała, włoska, kalafior,
cebulowe: cebula, czosnek, pory, dyniowate: ogórki
dyniowate: ogórki (zwłaszcza kiszone), kabaczek, dynia
liściaste: sałata, seler naciowy, zioła
psiankowate: pomidor, papryka
owoce: jabłka, grapefruity, cytryny.

Nie jemy: zbóż, orzechów, ziemniaków, strączkowych, chleba, mleka, oleju, słodkich owoców. Są zbyt odżywcze, hamują utratę wagi ciała, co jest równoznaczne z zahamowaniem procesów spalania własnych złogów tłuszczu i zwyrodniałych tkanek.
Jednym z błędów postu warzywnego jest dodawanie oleju, masła lub mleka do potraw. Taki ruch przerywa odżywianie wewnętrzne. Ponieważ odżywianie zewnętrzne jest wówczas niewystarczające, dochodzi do niedoborów pokarmowych i zatrzymuje się proces oczyszczania i zdrowienia organizmu.
W okresie postu nie pijemy mocnej herbaty, kawy, alkoholu i nie palimy papierosów. Warzywa jemy duszone, gotowane i w postaci surówek, ale pamiętajmy, że nie używamy żadnego tłuszczu, gotujemy i dusimy tylko na wodzie. Za to możemy używać przypraw i, uwierzcie mi, potrawy tak przygotowane mogą być naprawdę smaczne.
W trakcie postu można stosować Silimarol lub Raphacholin. W ten sposób pomożemy wątrobie w oczyszczaniu organizmu. Zaleca się również codzienne jedzenie pokarmów zawierających bakterie kwasu mlekowego, np. kiszone ogórki, kapustę, sok z kiszonych buraków, czosnek lub chrzan. Bakterie fermentacyjne jako jedyne trawią błonnik a błonnika w tej diecie jest dużo.
W czasie postu należy jeść dużo zielonych roślin - pietruszki, sałaty, kopru, kapusty. Zielone rośliny są źródłem dobrze przyswajalnego wapnia i chlorofilu, który dostarcza nam magnez i żelazo. Do przygotowania potraw używamy soli z mikroelementami.
Efekty takiej kuracji są naprawdę zadziwiające!

Robiłam ją sobie wielokrotnie i znam wielu ludzi, którzy są nią również zachwyceni. Już w drugim, trzecim dniu samopoczucie wzrasta, ciało staje się lekkie i czuje się przypływ energii.

Polecam!
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi