Zdrowa kuchnia dla dzieci
poniedziałek, 27 kwietnia 2009
Na warsztatach gotowania uczestniczki często mnie pytają o to jak najlepiej odżywiać małe dzieci. Dziś chciałabym nieco rozwinąć ten temat.

Żeby wzbogacić smak i wartości odżywcze mleka matka powinna jeść dużo produktów o smaku słodkim - kaszy jaglanej i kukurydzianej, dyni, marchwi, cebuli. Dobrze robią również rodzynki, figi, daktyle, soki warzywne i owocowe.
Bardzo ważne w mądrym odżywianiu kobiety karmiącej są pestki dyni, słonecznika, migdały, sezam i siemię lniane. Warto pamiętać również o olejach wyciskanych na zimno - lnianym, dyniowym, kukurydzianym, sezamowym.
Dodajemy je do potraw już ugotowanych.
Między szóstym a czternastym miesiącem życia trzeba zacząć wprowadzać inne, naturalne pokarmy. W tym okresie kształtuje się smak i wyrabiają nawyki żywieniowe. Nie rezygnujemy w tym czasie oczywiście z karmienia piersią, ale wprowadzamy również inne pokarmy. Najpierw są to pokarmy miękkie i dobrze rozdrobnione. W miarę pojawiania się zębów należy podawać niemowlęciu coraz więcej pokarmów stałych. Dobrym pomysłem jest podanie dziecku kawałka pora, który ma wyraźny ale delikatny smak i wystarczająco twardą konsystencję, żeby dziecko nauczyło się gryźć. Pokarmy o stałej konsystencji zaczynamy wprowadzać w momencie pojawiania się zębów przedtrzonowych, najlepiej przed ukończeniem pierwszego roku życia.
Pierwszym pokarmem oprócz mleka matki powinny być soki, wywary i zupy. Najlepiej do tego nadają się: marchew, pietruszka, kalafior. Trochę później wprowadzamy pora, selera, kalarepę. Pod koniec pierwszego roku życia niemowlę może już jeść wszystkie warzywa.
W ósmym miesiącu życia można już niemowlęciu podać dobrze rozgotowane i roztarte nasiona roślin strączkowych - soczewicę, fasolę azuki i groch włoski. W dziesiątym miesiącu można wprowadzić fasolę białą a koło roku pozostałe nasiona roślin strączkowych.
Owoce wprowadzamy w drugiej połowie pierwszego roku życia dziecka. Może to być sok z jabłek, jabłka pieczone oraz rozgotowane i przetarte świeże owoce sezonowe.
Pamiętajmy również, że mleko matki to pokarm i napój jednocześnie, Płyny zaczynamy wprowadzać jednocześnie z wprowadzeniem innych pokarmów.
W odżywianiu dzieci dobrze jest przestrzegać kilku podstawowych zasad:
1. Dieta powinna być bogata w wartościowe białko - oczywiście najzdrowsze są produkty roślinne, na przykład nasiona roślin strączkowych. Produkty pochodzenia zwierzęcego - jajka, biały ser lub rybę wystarczy podać 2-3 razy w tygodniu. Jeśli nie karmimy naszego dziecka takimi produktami dobrze jest podawać 2-3 razy w tygodniu tempeh, sejtan lub tofu.
2. Dzieci powinny otrzymywać dużo naturalnych witamin - czerwone i pomarańczowe warzywa - dynię, marchewkę i brukiew. Dobrze jest również podawać im produkty fermentowane takie jak miso, tempeh i kiszone warzywa.
Ważne są również orzechy, kiełki, zwłaszcza pszenicy, lnu, słonecznika, rzeżuchy.
3. Pamiętajmy o minerałach - szczególnie o wapniu, żelazie i magnezie. I tutaj niezastąpione są glony. Dla dzieci najlepsze są nori i hijiki. Ważne są również zielone warzywa - jarmuż, natka pietruszki, pokrzywa, koper.
4. Dieta dzieci powinna być wysokokaloryczna - pamiętajmy o olejach roślinnych, nasionach i orzechach.
5. Potrawy powinny mieć miękką konsystencję - warzywa i zboża gotujemy długo w dużej ilości wody a potem miksujemy.
6. Dzieci lubią smak słodki - oczywiście nie chodzi tu o cukier i słodycze.
Ponad połowa produktów jedzonych przez dzieci powinna pochodzić z Przemiany Ziemi czyli smaku słodkiego. Są to: kasza jaglana i kukurydziana, cukinia, bakłażan, dynia, marchew, pietruszka. Ważne są również sezonowe owoce - słodkie jabłka i gruszki, śliwki, brzoskwinie. Świetnie sprawdzają się również rodzynki, morele, zagęszczone soki owocowe, miód.
7. Dzieci lubią kolorowe jedzenie - trudno je przekonać do najzdrowszej choćby potrawy jeśli wygląda jak brunatna breja. Talerz powinien wyglądać interesująco - powinien być kolorowy i interesujący.
Jeśli przygotowujemy dzieciom pokarm z uwagą i miłością zapłatą będzie ich dobre samopoczucie i zdrowie. Czas, który poświęcimy na takie gotowanie zaowocuje w przyszłości - zdrowe i szczęśliwe dziecko dobrze świadczy o rodzicach.