Jak jeść owoce?
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Jak jeść owoce?

poniedziałek, 27 kwietnia 2009

Ewa Dobek

Ludzki przewód pokarmowy jest najlepiej przystosowany do trawienia owoców, nasion i orzechów. Z biologicznego punktu widzenia świeże, surowe owoce i orzechy zawierają wszystkie potrzebne do życia witaminy, składniki mineralne, naturalne cukry i aminokwasy.

Owoce nie mają takiego składu aminokwasów jakie ma mięso i jaja, ale warto wiedzieć, że organizm nie jest w stanie bezpośrednio wykorzystać złożonych białek zwierzęcych. Najpierw musi się sporo namęczyć nad strawieniem i rozłożeniem tych białek na proste części składowe, czyli aminokwasy. Dopiero po rozłożeniu białka i uzyskaniu aminokwasów buduje z nich białka właściwe dla organizmu ludzkiego.

Świeże, surowe owoce i orzechy dostarczają gotowego budulca w postaci nie związanych ze sobą aminokwasów i jednocześnie z nimi przekazuje wszystkie potrzebne enzymy i witaminy o działaniu synergistycznym. Dzięki temu zaoszczędzamy energię systemu trawiennego.

Jedząc owoce trzeba pamiętać o jednej, fundamentalnej, zasadzie - owoce jemy na pusty żołądek. Nie należy ich podawać w trakcie albo po posiłkach.
Ponieważ owoce są wchłaniane w jelicie cienkim, jedzone z innymi produktami ulegają fermentacji i wywołują niepokoje trawienne (najczęściej wzdęcia). Hamują również procesy trawienne, ponieważ w chwili, gdy dotrą do żołądka jest on zajęty obróbką skrobi lub białka. Spożywane osobno i w dostatecznych ilościach są zaś świetnym źródłem energii i sił witalnych. Mają również silne działanie przeczyszczające i odtruwające.

Słodkich i kwaśnych owoców również nie powinno się jeść razem. Nie powinno się również słodzić owoców cukrem czy miodem, ponieważ obce cukry nie sprzyjają obróbce owoców w żołądku.

Następną ważną sprawą jest sposób jedzenia owoców. Często popełniamy błąd i odrzucamy najbardziej wartościowe pod względem odżywczym części. Chodzi na przykład o białe, włókniste ścianki oddzielające segmenty pomarańczy, ogryzki jabłek i gruszek, nasionka i skórki winogron. Części te zawierają najsilniejsze enzymy i większość aminokwasów. Nasiona, owocnie i części włókniste owoców należy dobrze przeżuć i połykać dopiero wtedy, gdy nabiorą płynnej konsystencji.

Jeśli śniadanie stanowią węglowodany a kolację białka, to obiad mógłby się składać wyłącznie ze świeżych owoców. Świeży błonnik, kwasy owocowe i enzymy pomagają oczyścić krew i jelita ze szkodliwych produktów gnicia.
Jeśli jeden z posiłków składa się wyłącznie z owoców możemy jeszcze zdecydować się na jeden dzień w tygodniu diety wyłącznie owocowej.
Takie posunięcie w dość krótkim czasie może przynieść wspaniałe efekty!

Dietetycy bardzo polecają dietę winogronową - winogrona należą do najbardziej wartościowych pod względem leczniczym produktów żywnościowych. Sok z surowych winogron bywa nazywany "wegetariańskim mlekiem", ponieważ może on utrzymać przy życiu niemowlę pozbawione mleka matki. Jest bardziej godny polecenia niż mleko krowie.
Cukry zawarte w winogronach są dokładnie takie same jak te, które organizm ludzi wykorzystuje podczas komórkowej przemiany materii. Są one bezpośrednio wchłaniane do krwi i natychmiast gotowe do reakcji metabolicznych.
Winogrona najskuteczniej leczą zaparcia i nieżyty żołądka, szczególnie winogrona ciemne. Wykazują one również silne działanie odtruwające, szczególnie w stosunku do układu pokarmowego, wątroby, nerek i krwi. Ponadto alkalizują krew, co jest szczególnie wartościowe w czasach powszechnego zakwaszenia organizmów.

Warto również wspomnieć o czereśniach, które mają działanie odtruwające i przeczyszczające. Pobudzają również układ nerwowy, narządy wewnętrzne i gruczoły. Mają działanie przeciwzapalne i przeciwgnilne, świetnie się nadają dla cukrzyków, ponieważ zawarty w nich cukier to lewuloza, która jest wchłaniana bezpośrednio do krwi, bez pośrednictwa insuliny.
Tutaj również najwartościowsza jest ciemna odmiana owoców.

Świeże, zdrowe pożywienie zawiera wszystkie znane i nieznane składniki potrzebne do długiego życia w zdrowiu. Tak więc najrozsądniejszym wyjściem jest dieta złożona ze zdrowych, świeżych produktów, uzupełniona witaminami i enzymami pochodzenia naturalnego.

Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi