Jak i gdzie nauczyć się zdrowo gotować - kursy kuchni vege w Polsce
czwartek, 18 czerwca 2009
Nie jest łatwo przestawić się na zdrowe odżywianie i nauczyć się nowych metod przygotowywania potraw. Po prostu nie ma w Polsce tradycji zdrowej, lekkiej kuchni. Wszyscy, którzy chcą zrewolucjonizować swoje umiejętności kulinarne muszą wykazać dość dużo cierpliwości.
Przede wszystkim trzeba znaleźć kogoś, kto pokaże jak i co gotować, żeby było zdrowo. Żeby Wam ułatwić to zadanie postanowiliśmy przedstawić kilka osób, które zawodowo zajmują się uczeniem innych gotowania i podstaw zdrowego żywienia. Oto oni:
Bożena Cyran-Żak - dietetyczka i dietoterapeutka. Zdrowym odżywianiem zajmuje się zawodowo od 25 lat. Jest autorką kilku książek z zakresu leczenia jedzeniem, makrobiotyki i pięciu przemian.Ewa: Jaki jest zakres Twojej pracy na kursach gotowania?
Bożena: Moim celem jest przekazywanie innym wiedzy w zakresie prawidłowego odżywiania i samodoskonalenia, wiedzy, którą sprawdziłam na sobie z pozytywnym skutkiem. Moja działalność obejmuje pisanie książek, organizowanie cyklicznie kursów "Gotujmy dla zdrowia", prelekcji, wykładów, wczasów ze zdrową dietą oraz udzielania indywidualnych konsultacji dietetycznych. Szczególnie specjalizuję się w konsultowaniu osób z problemami nowotworowymi, łącząc dietoterapię z metodą psychoterapii w/g Carla Simontona (jestem w trakcie zdobywania certyfikatu).
Ewa: Jaka wyglądają Twoje kursy? Wiem, że są zatytułowane "Gotujmy dla zdrowia".
Bożena: "Gotujmy dla zdrowia" to moje autorskie kursy oparte na zasadach makrobiotyki i medycyny chińskiej (metoda Pięciu Przemian). Dwudniowy program kursu (sobota-niedziela w godzinach 9.00 - 16. 00) obejmuje 14 godzin nauki teoretyczno-praktycznej w zakresie:
* właściwego doboru produktów wzmacniających zdrowie
* odpowiedniego łączenia produktów oraz potraw
* gotowania zgodnie z Pięcioma Przemianami
* technik gotowania odpowiednich do pór roku doprawiania i wykańczania potraw (właściwa kolorystyka i sposób podania) komponowania zdrowych posiłków dla całej rodziny
* sporządzania deseru i ciast bez cukru.
Jako organizatorka zapewniam wszystkie produkty oraz narzędzia potrzebne na kursie. Kurs połączony jest z degustacją wszystkich przygotowanych potraw.
Ewa: Czy mogłabyś nam podać terminy warsztatów, które odbędą się w najbliższym czasie?
Bożena: Najbliższe terminy:
KURSY GOTOWANIA :: BOŻENA CYRAN ::
* 28-29 marca 2009 r. W Łodzi
* 25-26 kwietnia 2009 r. Szczecin
* 09-10 maja 2009 r. Wąsowo
* 06-07 lub 13-14 czerwca 2009 r. Łódź
Zapraszam również na wczasy ze zdrową dietą, w czasie których można odtruć organizm i zwiększyć jego odporność.
Terminy: I turnus 6-17 lipca, II turnus 18-29 lipca.
Miejsce: Bukowina Tatrzańska.
Tomek Guliński - kucharz kuchni wegetariańskiej gotujący na obozach jogi w całej Polsce. Oprócz tego jego pasją jest malarstwo i fotografia. Pisze książki i wiersze, jest współautorem książeczki kucharskiej "Kuchnia kreatywna czyli gotowanie wg Pięciu Przemian". Jest również muzykiem, gra na bębnach w etnicznym zespole "Kapala". Tomek to prawdziwy "człowiek-orkiestra".
Ewa: Od pewnego czasu robisz warsztaty gotowania, czy mógłbyś coś nam o tym opowiedzieć?
Tomek: Często dostaję propozycje prowadzenia takich warsztatów przy okazji gotowania na obozach jogi. Zajęcia odbywają się w cyklu kilku spotkań po kolacji, w czasie których zajmujemy się podstawami makrobiotyki i kuchni wg Pięciu Przemian. Zwykle na takich zajęciach jest od 10 do 20 osób.
Ewa: Czy mógłbyś nam podać terminy warsztatów, które będziesz prowadził w czasie wakacji?
Tomek: Mam zaplanowane dwa warsztaty przy okazji obozów jogi z Akademią Asan
KURSY GOTOWANIA :: TOMEK GULIŃSKI ::
4 - 15 lipca na obozie jogi w Chłopach
22 - 29 sierpnia WAKACJE Z JOGĄ - MASAŻEM TAJSKIM - KUCHNIĄ WEGE. Justyna Wojciechowska i Wiktor Morgulec, Poddąbie nad morzem, organizator: Akademia Asan, Centrum Joga Żoliborz
15 - 22 sierpnia WAKACJE Z JOGĄ - MASAŻEM TAJSKIM - KUCHNIĄ WEGE. Justyna Wojciechowska i Wiktor Morgulec, Poddąbie nad morzem, organizator: Akademia Asan, Centrum Joga Żoliborz
Piotr Henschke - kucharz z dwudziestoletnią praktyką. W swojej pracy łączy elementy wielu kuchni, ale główny nacisk kładzie na kuchnię indyjską i ayurvedyjską.
Ewa Dobek: Jaka była twoja droga do wegetarianizmu i kuchni indyjskiej?
Piotr: Blisko 20 lat temu skończyłem szkołę gastronomiczną w Szczecinie i od tamtej pory moje życie zawodowe jest związane z gotowaniem. Od początku zajmuję się kuchnią wegetariańską.
Moją pasją są podróże - byłem w Tajlandii, Hongkongu, Indiach. W trakcie podróży poznawałem zasady wschodniej kuchni, pracując także jako kucharz.
W Warszawie pracowałem jako szef kuchni w restauracji Kamala i w Vega Barze.
Ewa: Jak wygląda twoje życie zawodowe w tej chwili?
Piotr: Od dosłownie kilku dni działa moja knajpka "Indie Cafe". Postanowiłem połączyć moje doświadczenie i pasję. W Indie Cafe można zjeść specjały kuchni indyjskiej - samosy, chapati, sałatki. Już w tej chwili dużą popularnością cieszą się lody z chatnej jabłkowym. Zainteresowanych zapraszam na stronę: www.indiecafe.pl/kontakt (strona jest jeszcze w budowie). Można tam poznać nasze menu, obejrzeć zdjęcia lokalu i posłuchać dobrej muzyki, ponieważ muzyka to moja następna, wielka pasja.
Ewa: Od dawna prowadzisz warsztaty gotowania?
Piotr: Od 15 lat. Na początku były to po prostu spotkania w prywatnych kuchniach i wspólne gotowanie. Teraz robię warsztaty gotowania na obozach jogi. Zaczynam pod koniec czerwca i będę prowadził zajęcia z gotowania na obozach do końca wakacji.
KURSY GOTOWANIA :: PIOTR HENSCHE ::
10 - 14 czerwca - CZERWCÓWKA Z JOGĄ Mazury-Krutyń Justyna Wojciechowska i Wiktor Morgulec Zapraszają! JOGA - MASAŻ TAJSKI - TANIEC - WEGETARIAŃSKA KUCHNIA - JOGA DLA DZIECI. Organizator: Akademia Asan
27 czerwca - 4 lipca
4 - 11 lipca
11 - 18 lipca
18 - 25 lipca
8 - 15 lipca
25 lipca - 1 sierpnia
1 - 8 sierpnia
8 - 15 sierpnia
15 - 22sierpnia
22 - 29 sierpnia
Ewa Dobek: Na koniec chciałabym również napisać kilka słów o własnej działalności. Mam nadzieję, że czytelnikom naszego portalu przedstawiać się nie muszę ?
W ciągu najbliższych kilku miesięcy planuję następujące warsztaty, których zakres obejmuje również zdrowe odżywianie i Pięć Przemian:
KURSY GOTOWANIA :: EWA DOBEK ::
1.
11 - 17 maja - Świadome życie - WIOSENNE ODCHUDZANIE - Świadome jedzenie, odchudzanie i oczyszczanie organizmu, tydzień na łonie natury w Krynkach, prowadzi Ewa Dobek
2.
5 - 7 czerwca - Życie od Kuchni, warsztat Kuchni Pięciu Przemian z Ewą Dobek, organizator: Przystań w gorcach Urszula Hoffmann
3.
13 - 19 lipca - Świadome życie - LETNIE ODCHUDZANIE - Świadome jedzenie, odchudzanie i oczyszczanie organizmu, tydzień na łonie natury w Krynkach, prowadzi Ewa Dobek
4.
20 - 23 sierpnia - "Ziemia jest kobietą" - warsztat dla kobiet obejmujący zakres gotowania wg Pięciu Przemian ale również rozwijania kontaktu z naturą i własną energią kobiecą. Miejsce: Krynki.
Serdecznie zapraszamy!
Multimedialny podręcznik gotowania " Kuchnia wegetariańska. Cztery pory roku " 4 płyty dvd autorstwa: Ewa Dobek, Ewa Kmiecik, Tomek Guliński, Piotr Henschke, Piotr Ważyński dostępny w www.sklep.joga-joga.pl