Lecznicze właściwości orzechów
czwartek, 19 listopada 2009
Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Zwyczajne orzechy i nasiona zawierają również najwięcej tłuszczów ze wszystkich nieprzetworzonych produktów i to w formie niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu kwasów tłuszczowych.
Tłuszcze i rozpuszczalna w tłuszczach witamina E odgrywają decydującą rolę w funkcjonowaniu wątroby. Wpływają tym samym na związane z wątrobą emocje - złość, depresję i irytację. Garść orzechów dziennie pomaga łagodniej przeżyć napięcia dnia codziennego. Warto pamiętać, że orzechy są nasionami, a nasiona mają w sobie iskrę dającą życie, niosą w sobie potencjał dorodnej, dojrzałej rośliny.Większość orzechów i nasion oleistych tonizuje organizm i wzmacnia jego siłę. Oprócz tłuszczów orzechy zawierają również dużo białka - są szczególnie potrzebne osobom o słabej, niestabilnej konstrukcji psychofizycznej. Systematyczne jedzenie niewielkich porcji orzechów pomaga w odbudowaniu energii życiowej.
Osoby z nadmiarem gorąca o mocnym głosie, rumianej cerze i szybkim pulsie, powinny stosować orzechy szczególnie ostrożnie. Najbardziej neutralne w pobudzaniu energii życiowej, a tym samym najbezpieczniejsze dla tego typu psychofizycznego są: nasiona dyni, siemię lniane i niesolone pistacje.
Wykaz leczniczych właściwości poszczególnych orzechów na portalu kuchnia-kuchnia.pl