Rola tłuszczu w diecie
niedziela, 6 grudnia 2009
Tłuszcze, łącznie z olejami, stanowią bardzo ważną część każdej diety. Zmniejszanie lub eliminowanie z diety pożywienia pochodzenia zwierzęcego oraz produktów nabiałowych wywołuje zazwyczaj apetyt na duże ilości dobrego gatunku tłuszczów roślinnych i olejów. Ma to na celu zaspokojenie potrzeb smakowych i zapewnienie poczucia bezpieczeństwa przy zmianie diety.
W naszym klimacie (szczególnie zimą) dieta o wysokiej zawartości tłuszczu jest lepsza niż oparta na węglowodanach, ponieważ tłuszcze ogrzewają organizm od środka. Oprócz tego przyczyniają się do tworzenia tłuszczu organicznego, który służy izolacji i ochronie narządów wewnętrznych oraz utrzymaniu ich na swoim miejscu. Tłuszcze są niezbędne do przyswojenia witamin A, D, E oraz K.
Co innego z tłuszczami o niskiej jakości. Na przykład oleje rafinowane - są najczęściej ekstrahowane w wysokiej temperaturze za pomocą rozpuszczalników, którymi są zazwyczaj silnie działające środki chemiczne.Oleje te są poddawane odbarwianiu i innym obróbkom chemicznym, które mają zapewnić wytworzenie pozbawionego koloru i smaku produktu, nadającego się do długotrwałego przechowywania na półkach sklepowych. W ten sposób smak zjełczenia zostaje usunięty, ale jego szkodliwe działanie zostaje. Rafinowanie pozbawia również wartości odżywczych - lecytyny, chlorofilu, witaminy E, beta-karotenu, wapnia, magnezu, żelaza.
Warto również poświęcić chwilę margarynie, która zawiera kwasy tłuszczowe typu trans czyli tłuszcz syntetyczny. Tego rodzaju tłuszcze uniemożliwiają prawidłowe przekształcanie się tłuszczów w korzystne kwasy tłuszczowe, które budują odporność organizmu. Ostatnie badania naukowe dowiodły, że tłuszcze syntetyczne podnoszą poziom cholesterolu w naczyniach w podobny sposób jak tłuszcze nasycone. Tak więc argument reklamowy, że jedzenie margaryny pomoże nam zachować zdrowe serce jest nieprawdziwy.
Większość z nas jest przyzwyczajona do klarowności i braku smaku w olejach. Bogaty smak i aromat nierafinowanych olejów jest często czymś zupełnie nowym. Warto pamiętać, że wyraźny smak nierafinowanych olejów wskazuje na bogactwo wartości odżywczych.
Więcej o roli tłuszczów w diecie na portalu kuchnia-kuchnia.pl