Kotlety gryczane
Kotlety gryczane to wynalazek Tomka Gulińskiego, chociaż spotkałam się z ludźmi, którzy mówili, że jedli już coś podobnego w dzieciństwie.
Osobiście za nimi przepadam. Szczególnie z dużą ilością estragonu, który dodaje im oryginalnego smaku.
Oto przepis:
K - 20 dkg białego sera rozgnieść widelcemG - wrzucić do niego ugotowaną kaszę gryczaną w takiej ilości, żeby składniki się połączyły i stworzyły ścisłą masę
Sł - jajko albo szczyptę kminku (bez jajka kotlety też są dość ścisłe)
O - pieprz
Sn - sól (co najmniej łyżeczkę)
K - estragon - im więcej tym smaczniej Masę zagniatamy i formujemy w niewielkie kotleciki, obtaczamy w bułce tartej z sezamem i pieczemy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Smacznego!