Chłodnik - zupa dla leniwych
Lato to świetny czas na komponowanie chłodników. Podstawowa zasada wykonania - im bardziej aromatyczny chłodnik tym lepiej. Wersji może być tyle, ile osób je przyrządzających. Dziś podaję Wam moją, prostą w wykonaniu wersję chłodnika.
K - 2 duże ogórki ze skórką ścieramy na grubej tarceG - szczypta tymianku i kurkumy
Sł - łyżka śmietany
O - zmiażdżony ząbek czosnku, cebula dymka pokrojona drobno, starta na tarce młoda kalarepa i kilka rzodkiewek dla koloru, pieprz czarny
Sł - sól (przynajmniej łyżeczka)
K - kefir (ilość zależy od tego, czy lubimy gęsty czy rzadszy chłodnik), garść posiekanego koperku i kilka listków drobno posiekanej, świeżej mięty. To jest naprawdę pyszne, orzeźwiające i niezwykle aromatyczne danie!
Smacznego :)