Ciasteczka imbirowe
Nie ma nic lepszego na przekąskę w zimowe wieczory! Ciasteczka imbirowe według tego przepisu są absolutnie zdrowe - w ich skład wchodzi jedynie miód, mąka pszenna razowa i przyprawy. Przepis jest zgodny z zasadami diety rozdzielnej. Bardzo polecam.Przepis na 30 sztuk:
500 gram miodu akacjowego
1 zmielony korzeń imbiru (ok. 3 cm)
po 1 łyżeczki zmielonych goździków, kardamonu i cynamonu
1 łyżka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy i soli
łyżka soku z cytryny
40 dkg mąki pszennej pełnoziarnistej
Przygotowanie:
Miód podgrzewamy, wlewamy do miski, dodajemy zmielone przyprawy i pozostałe składniki. Całość dokładnie mieszamy z mąką.
Ciasto rozsmarowujemy cienką warstwą na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy orzechami, pestkami słonecznika albo sezamem.
Pieczemy do 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Po wyjęciu z piekarnika kroimy ostrym nożem na kwadraty.