Zdrowe przepisy: Rożki z ciasta drożdżowego
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Rożki z ciasta drożdżowego

Niektórym wykonanie ciasta drożdżowego wydaje się nie lada wyczynem. Mnie też się tak zdawało, ale jak się w końcu odważyłam, okazało się to dużo prostsze niż myślałam. Proponuję spróbować.

40 g drożdży rozpuścić w 200 g letniego mleka, odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować po czym dodać je do reszty składników:
1 kg mąki pszennej razowej, 50 g masła, 1 jajko, 80 g miodu, cukier waniliowy, starta skórka z 1 cytryny - zagniatamy gładkie ciasto aż do momentu jak przestanie się kleić. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.

Dobrze wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o wymiarach mniej więcej 10x10 cm. Każdy z nich przekrawamy tak, żeby powstały trójkąty.
Na środku każdego trójkąta układamy łyżką nadzienie:

20 dkg zmielonych orzechów laskowych, 50 g śmietany, 1 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu - mieszamy i dodajemy 2 białka ubite na sztywno. Delikatnie mieszamy i układamy na cieście.

Z trójkątów formujemy rożki i zaciskamy mocno końce. Układamy je na blasze i smarujemy rozprowadzonym w wodzie żółtku.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi