Rożki z ciasta drożdżowego
Niektórym wykonanie ciasta drożdżowego wydaje się nie lada wyczynem. Mnie też się tak zdawało, ale jak się w końcu odważyłam, okazało się to dużo prostsze niż myślałam. Proponuję spróbować.40 g drożdży rozpuścić w 200 g letniego mleka, odstawić na chwilę, żeby drożdże zaczęły pracować po czym dodać je do reszty składników:
1 kg mąki pszennej razowej, 50 g masła, 1 jajko, 80 g miodu, cukier waniliowy, starta skórka z 1 cytryny - zagniatamy gładkie ciasto aż do momentu jak przestanie się kleić. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na pół godziny.
Dobrze wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i wycinamy kwadraty o wymiarach mniej więcej 10x10 cm. Każdy z nich przekrawamy tak, żeby powstały trójkąty.
Na środku każdego trójkąta układamy łyżką nadzienie:
20 dkg zmielonych orzechów laskowych, 50 g śmietany, 1 łyżeczki cynamonu, 2 łyżki miodu - mieszamy i dodajemy 2 białka ubite na sztywno. Delikatnie mieszamy i układamy na cieście.
Z trójkątów formujemy rożki i zaciskamy mocno końce. Układamy je na blasze i smarujemy rozprowadzonym w wodzie żółtku.