Pizza wg. Pięciu Przemian
Dziś przepis na ortodoksyjnie zdrową pizzę :) zastosowanie mąki razowej i obiegu Pięciu Przemian niewątpliwie to gwarantuje.CIASTO:
50 dkg mąki pszennej razowej
szczypta kurkumy
2 łyżki oleju
gałka muszkatołowa
sól
40 g drożdży rozrobionych w szklance ciepłej wody (drożdże z wodą trzeba wcześniej odstawić, żeby zaczęły rosnąć)
Wyrabiamy gładkie ciasto i odkładamy w ciepłe miejsce
W tym czasie przygotowujemy wierzch pizzy. I tu panuje oczywiście pełna dowolność i otwiera się przestrzeń do twórczości własnej. Ja zaproponuję Wam tym razem zestaw następujący:
rozwałkowane ciasto polewamy łyżką oleju i kilkoma łyżkami sosu pomidorowego (przepis podam dalej), na to układamy warstwę cienkim plastrów cebuli, solimy ją lekko, nakładamy warstwę oliwek, plastry pomidora, bazylię, tymianek, pokrojoną cykorię, kukurydzę z puszki, oregano, plastry żółtego sera.
Ciasto na pizzę rozwałkujcie tak, żeby miało dość wysokie brzegi i zawińcie w nie cienkie kawałki żółtego sera. Taki zabieg stworzy bardzo smaczny "krawężnik".
Pizzę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.