Grzyby mun z makaronem ryżowym
Nazwa dania brzmi egzotycznie, ale nie dajcie się zwieźć! Egzotyka jest w smaku, wykonanie zaś jest bardzo proste.Moczymy paczkę grzybów Mun w gorącej wodzie (około 15-20 minut) wyciągamy i kroimy w paski.
Sł - na rozgrzany olej wrzucamy dwie pokrojone cebule
O - pokrojonego selera (ok. połowy) i pora (białą część), pieprz, zmiażdżony czosnek, curry
Sn - grzybki Mun, sól
K - bazylię
G - tymianek
dusimy kilka minut pod przykryciem i dodajemy dalej:
Sł - łyżkę masła
O - jeszcze trochę pieprzu
Sn - sos sojowy
K - natkę pietruszki
Tak przygotowane grzyby podajemy z makaronem ryżowym. Na talerzu posypujemy prażonym na suchej patelni sezamem.
Smacznego!