Ciasteczka owsiano-kukurydziane
Są to ciasteczka bardzo proste w wykonaniu i dość oryginalne w smaku. Zachęcam Was do tego eksperymentu. Nawet tych, którzy nigdy ciasteczek nie piekli - prostota ich wykonania może Was ośmielić.Sł - szklanka mąki kukurydzianej, jajko
O - garść namoczonych płatków owsianych, imbir, kardamon
Sn - szczypta soli
K - skórka cytrynowa
G - szczypta kurkumy
Sł - cynamon, utarty na tarce banan
Połączyć składniki i wyrobić zwartą masę (jeśli masa jest za rzadka można dodać suchych płatków owsianych). Formujemy z masy kulki, kładziemy je na wysmarowaną tłuszczem blachę i rozgniatamy palcami w placuszki. Po wierzchuposypujemy sezamem (dobrze wygląda czarny sezam). Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.