Kapuśniak z prażokami
Oto danie staropolskie w wersji wegetariańskiej. Smakuje tak samo jak w dzieciństwie, czyli wtedy kiedy jeszcze jedliśmy skwarki i boczek.G - ok. 1,5 litra wrzątku, szczypta kurkumy
Sł - pokrojone 2 marchewki i jedna pietruszka
O - pokrojony seler i por, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego, pieprz
Sn - sól, sos sojowy
Chwilę pogotować, jak warzywa zmiękną wrzucamy:
K - kilogram kapusty kiszonej (dobrze jest ją wcześniej pokroić)
G - tymianek, kurkumę
Sł - podsmażoną na maśle cebulę, łyżeczkę kminku
Gotujemy aż kapusta będzie miękka.
W tym czasie robimy prażoki:
Sł - 1 kg obranych ziemniaków zalewamy wrzątkiem
O - dodajemy ząbek czosnku
Sn - sól
Gotujemy do miękkości i pod koniec gotowania wsypujemy garść mąki pszennej razowej; po kilku minutach ziemniaki odcedzamy uważając, żeby nie wylać mąki; tłuczemy ziemniaki z mąką dodając masło i kilka łyżek usmażonej cebuli.
Jeśli trzeba dodajemy jeszcze trochę soli.
Kapuśniak i prażoki podajemy na osobnych talerzach.
Smacznego!