Kruche ciasto z truskawkami
Jest to najsmaczniejsza wersja ciasta owocowego (zaraz po szarlotce). Bardzo proste w wykonaniu i jedyne w swoim rodzaju, bo, to z truskawkami, można upiec tylko na początku lata!K - 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej orkiszowa)
G - pół łyżeczki kurkumy
Sł - 1 szklanka mąki ziemniaczanej, paczka masła, cukier waniliowy, szklanka cukru (najlepiej brązowego) 2 całe jajka i 3 żółtka, 2 łyżki stołowe śmietany
O - imbir, kardamon
Sn - sól, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciasto zagnieść i włożyć do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu odkroić 1/3 ciasta i odłożyć, a resztę rozwałkować, ułożyć na brytfannie i ułożyć na nim całe truskawki - im więcej, tym lepiej :) Pozostałą częścią ciasta przykryć truskawki (można w dowolnej formie - rozwałkowaną na placek, albo postrzępioną palcami).
Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem (można zmielić brązowy cukier w młynku do kawy).