Puree ziemniaczane z kurkumą
Osobny przepis na puree ziemniaczane? Ależ tak. Dziś zdradzę Wam przepis na takie puree, które odbiera głos jedzącym. Z zachwytu oczywiście.
Oto przepis na puree z 1 kilograma ziemniaków:
Obrane ziemniaki zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, żeby woda była równa z powierzchnią ziemniaków i dodajemy:
G - łyżeczkę kurkumy
Sł - obraną, przekrojoną na pół cebulę, łyżeczkę mielonego kminku
O - 2 ząbki czosnku w całości, 1 łyżeczki imbiru
Sn - sól
Gotujemy ziemniaki do miękkości, najlepiej jakby woda się wygotowała. Jeśli się nie wygotuje odcedzamy resztę płynu, rozgniatamy ziemniaki razem z ugotowanym czosnkiem i cebulą. Dodajemy masło i trochę śmietany.
Smacznego.