Sałatka jarzynowa
Dziś przepis na sałatkę, jaką się jadało u cioci na imieninach. Sałatka z gotowanych warzyw, z groszkiem, marchewką, majonezem. Ostatnio taką zrobiłam i zachwyciłam się jej smakiem na nowo.Gotujemy warzywa: marchew, pietruszkę, selera, ziemniaki (gotujemy je w całości i nieobrane, tylko umyte).
Po ugotowaniu studzimy i obieramy delikatnie ze skórki. Po czym bierzemy się za krojenie i łączenie składników:
Sł - kroimy marchewkę, pietruszkę i ziemniaki na drobną kostkę, dodajemy groszek konserwowy, świeżą paprykę (również pokrojoną w drobną kostkę)
O - dodajemy pokrojonego selera, białą część świeżego pora, marynowany czosnek, pieprz, musztardę
Sn - sól
K - pokrojone w kostkę ogórki (ogórków powinno być sporo, żeby zrównoważyły słodki smak większości warzyw)
G - tymianek
Sł - majonez
Składniki mieszamy i odstawiamy sałatkę do lodówki. Jak postoi kilka godzin robi się naprawdę pyszna.