Kim-chee
Kim-chee to kiszonka z warzyw. Przepis pochodzi z Korei, ale taką kiszonkę można łatwo zrobić samemu w domu. Kiszonki mają dużą wartość odżywczą, szczególnie zimą. Bardzo polecam.Białą rzodkiew kroimy w cienkie plasterki, świeży korzeń imbiru ucieramy na grubej tarce. Solimy (najlepiej solą morską), posypujemy delikatnie chilli, układamy w garnku (najlepiej glinianym z dopasowanym drewnianym wieczkiem z dziurką - jest to standardowe narzędzie do kiszenia). Czas kiszenia to kilka dni w temperaturze pokojowej. Co jakiś czas dociskamy wieczko, żeby sok całkowicie pokrył warzywa. Po ukiszeniu odlewamy sok. Kiszonkę wkładamy do lodówki i zjadamy w ciągu kilku dni.
Tak samo można zrobić kiszonkę z różnych warzyw, np. kapusty pekińskiej, marchwi itp.
Kim-chee jest świetnym dodatkiem do duszonych warzyw i ryżu.