Makowiec razowy
Co prawda Święta już minęły, ale warto zatrzymać niektóre świąteczne przepisy i wprowadzić je do "zwyczajnej" kuchni. Do takich przepisów na pewno zaliczyłabym makowca z mąki razowej z kardamonem.K - 40 dkg razowej mąki pszennej
G - łyżeczka kurkumy
Sł - 15 dkg masła, 2 łyżki cukru trzcinowego (dobrze pasuje cukier trzcinowy z melasą), 2 jajka
O - łyżeczka imbiru, łyżeczka kardamonu
Sn - szczypta soli
Osobno rozrobić 5 dkg drożdży w łyżce ciepłej wody i jak zacznie rosnąć połączyć z resztą składników i zarobić ciasto.
Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, rozłożyć na każdej z części masę makową (dla zabieganych polecam gotową masę ze sklepu :), zawinąć i posmarować po wierzchu roztrzepanym jajkiem. Na koniec posypujemy czarnym sezamem.
Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170 stopni.