Naleśniki z kapustą i grzybami
Nie wyobrażam sobie Świąt bez kapusty z grzybami. Oto przepis na naleśniki z tradycyjną kapustą wigilijną.Kapusta:
1,5 kg kapusty płuczemy na sicie, kroimy drobno i wrzucamy do niewielkiej ilości wody dodając:
G - tymianek
Sł - olej
O - pieprz, liść laurowy, kilka ziaren ziela angielskiego
Sn - sól
Kapustę gotujemy do miękkości, w tym czasie gotujemy również suszone grzyby, (najlepiej podgrzybki) w niewielkiej ilości lekko osolonej wody.
Kiedy kapusta będzie miękka dodajemy do niej grzyby razem z wodą, która pozostała po gotowaniu, doprawiamy jeszcze pieprzem, solą albo sosem sojowym i przysmażamy na patelni. W trakcie smażenia dodajemy masło.
Smażymy naleśniki z mąki razowej, zawijamy dobrze przysmażoną kapustę (poznamy to po pięknym, brązowawym kolorze), posypujemy po wierzchu ziołami, na każdy naleśnik kładziemy trochę masła i zapiekamy w piekarniku