Ciasto makowe
Ciasto makowe to prostsza wersja makowca. Bazą jest tradycyjne, kruche ciasto i mak z bakaliami.
Ciasto:2 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta kurkumy
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka brązowego cukru
cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
5 jaj - 2 całe i 3 żółtka
paczka masła
szczypta imbiru
szczypta soli
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia
łączymy składniki i zagniatamy ciasto, po czym wkładamy je na pół godziny do lodówki;
W tym czasie przygotowujemy masę makową, do której potrzeba będzie:
• 500 g maku
• 250 g cukru
• 100 g rodzynków
• 50 g orzechów włoskich, posiekanych
• 1 łyżka miodu
• olejek migdałowy do smaku
• cynamon do smaku
• 1 łyżka masła
• skórka pomarańczowa,
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i dwukrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników.
Ciasto dzielimy na dwie części - 1/3 objętości ciasta zostawiamy do wyłożenia na wierzch, większą część rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na wierzch nakładamy masę makową a na niej mniejszą część ciasta.
Pieczemy pół godziny w 180 stopniach.
Po wyjęciu polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru rozprowadzonego odrobiną gorącej wody i posypujemy skórką pomarańczową lub cytrynową.
W wersji dla zabieganych można użyć gotowej masy makowej.