Zdrowe przepisy: Ciasto makowe
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Ciasto makowe

Ciasto makowe to prostsza wersja makowca. Bazą jest tradycyjne, kruche ciasto i mak z bakaliami.

Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej razowej
szczypta kurkumy
szklanka mąki ziemniaczanej
szklanka brązowego cukru
cukier waniliowy
2 łyżki gęstej śmietany
5 jaj - 2 całe i 3 żółtka
paczka masła
szczypta imbiru
szczypta soli
1/5 łyżeczki proszku do pieczenia

łączymy składniki i zagniatamy ciasto, po czym wkładamy je na pół godziny do lodówki;
W tym czasie przygotowujemy masę makową, do której potrzeba będzie:
• 500 g maku
• 250 g cukru
• 100 g rodzynków
• 50 g orzechów włoskich, posiekanych
• 1 łyżka miodu
• olejek migdałowy do smaku
• cynamon do smaku
• 1 łyżka masła
• skórka pomarańczowa,
Mak zaparzamy w 500 ml wrzącej wody, odstawiamy do wystygnięcia i dwukrotnie mielimy. Do zmielonego maku dodajemy resztę składników.

Ciasto dzielimy na dwie części - 1/3 objętości ciasta zostawiamy do wyłożenia na wierzch, większą część rozwałkowujemy i układamy na blasze. Na wierzch nakładamy masę makową a na niej mniejszą część ciasta.
Pieczemy pół godziny w 180 stopniach.
Po wyjęciu polewamy lukrem zrobionym z cukru pudru rozprowadzonego odrobiną gorącej wody i posypujemy skórką pomarańczową lub cytrynową.
W wersji dla zabieganych można użyć gotowej masy makowej.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi