Kutia z pszenicy orkiszowej
Kutia to tradycyjna potrawa wigilijna, którą warto sobie przypomnieć. Jest to potrawa smaczna i zdrowa - szczególnie jeśli do przygotowania jej użyjemy pszenicy orkiszowej.Pszenicę orkiszową gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości - w proporcji 2,5 objętości wody do 1 objętości pszenicy. Czas gotowania ok. 45 minut (pszenica orkiszowa gotuje się szybciej niż zwykła pszenica i jest delikatniejsza w smaku).
Do przestudzonej pszenicy dodajemy:
G - rozdrobnione orzechy włoskie, odrobinę kurkumy
Sł - sparzone wcześniej rodzynki, masło, miód, cynamon
O - szczyptę imbiru, kardamon
Sn - odrobinę soli
K - łyżeczkę soku z cytryny
Całość mieszamy i odstawiamy na godzinkę, żeby poszczególne smaki połączyły się w bukiet :)
Smacznego!