Ryż z bakaliami
Zagotować ok. 1,3 szkl. wody ,w naczyniu rozgrzać masło, wrzucić ryż ,przyprawy i bakalie. Prażyć chwilkę aby ryż zrobił się szklisty, zalać 1,3 szkl wrzątku posolić i zmniejszyć ogień do min. Po 20 min ryż powinien być miękki. Odstawić ,dodać pokrojonego w plasterki banana...
Składniki:
- 0,5 szkl ryżu,- 1łyżka masła lub dobrego oleju
- garść orzechów, garść rodzynek wiórek kokosowych
- szczypta soli
- kilka gożdzików,
- kilka ziarenek kardamonu,
- cynamon najlepiej w lasce,
- 1 banan
Zagotować ok. 1,3 szkl. wody ,w naczyniu rozgrzać masło, wrzucić ryż ,przyprawy i bakalie.
Prażyć chwilkę aby ryż zrobił się szklisty, zalać 1,3 szkl wrzątku posolić i zmniejszyć ogień do min.
Po 20 min ryż powinien być miękki.
Odstawić ,dodać pokrojonego w plasterki banana. I gotowe !
Podawac na ciepło, można posypać cukrem waniliowym.