Ziołowe kopytka
Kopytka to danie dość banalne, ale dodanie aromatycznych ziół do ciasta i ciekawy sos nadaje kopytkom kolorytu. Dziś przepis na kopytka zaskakujące.Oto przepis:
Rozgniatamy dokładnie ugotowane ziemniaki i dodajemy taką samą ilość (objętościowo) mąki pszennej razowej, jajko (mogą być dwa jeśli ciasta jest więcej), rozmaryn, garam masalę, pieprz, imbir, sól, kurkumę.
Ciasto zagniatamy, dzielimy na kawałki, i kroimy na kopytka.
Wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Jak zaczną wypływać gotujemy jeszcze ok. 3 minut i delikatnie wyjmujemy.
Sos do kopytek:
Kroimy drobno cebulę, dodajemy pieprzu, soli, kilka kropli cytryny, tymianek i odstawiamy na kilkanaście minut. Kiedy cebula zmięknie zalewamy ją olejem rzepakowym z pierwszego tłoczenia.
Na talerzu polewamy kopytka sosem rzepakowym.