Sałata z grzankami czosnkowymi
Uwierzcie mi, że to rewelacyjna przystawka! Wykonanie trwa około 5 minut a można zaimponować najbardziej wytrawnym znawcom kuchni.Główkę sałaty umyć, osuszyć i porwać na niewielkie kawałki.
Pokroić drobno cebulę dymkę i szczypiorek.
Pieczarki (około 15-20 dkg) pokroić w cienkie plasterki i podsmażyć krótki na maśle (około 2 minut, żeby pieczarki były sprężyste)
Sałatę, dymkę i pieczarki rozłożyć na talerze.
4 łyżki jogurtu naturalnego wymieszać z 4 łyżkami oleju, dodać pieprz, sól, odrobinę sosu sojowego, kilka kropli cytryny, szczyptę kurkumy. Całość wymieszać i odstawić na krótką chwilę.
3 kromki razowego chleba pokroić w kostkę, rozgrzać łyżkę masła na patelni, wcisnąć do niego ząbek czosnku i chwilę podsmażyć. Włożyć kostki chleba i zarumienić.
Polać sałatę sosem, posypać ciepłymi grzankami i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!