Szarlotka
Szarlotka 2 szkl maki, 2 szkl kaszy manny, 1 szkl cukru, 1 paczka proszku do pieczenia, cynamon, sok z cytryny, 1-1,5 koski masła, 1,5 kg jabłek lekko kwaśnych. Mąkę. Kaszę. cukier i proszek do pieczenia mieszamy dobrze razem . Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach...
Składniki:
- 2 szkl mąki,- 2 szkl kaszy manny,
- 1 szkl cukru,
- 1 paczka proszku do pieczenia,
- cynamon,
- sok z cytryny,
- 1-1,5 koski masła,
- 1,5 kg jabłek lekko kwaśnych.
Mąkę. Kaszę. cukier i proszek do pieczenia mieszamy dobrze razem .
Jabłka myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Mieszamy z sokiem z cytryny jeśli są mało kwaśne. Prostokątną blachę smarujemy tłuszczem, następnie wysypujemy warstwę suchych składników tak na ok. 6-7 mm, Na to kładziemy warstwę startych jabłek też na ok. taką grubość. Następnie znów proszek i znów jabłka. Na wierzch wysypujemy znów suche składniki.
Wyrównujemy. Ostatnia warstwa to masło.pokrojone w plastry . Najlepiej wyciągnąć je prosto z lodówki, lepiej wtedy je pokroić. Następnie wkładamy do piekarnika o temp. ok. 200 st. . Pieczemy ok. 30-40 min.tak aby ciasto było złote. Najlepiej podawać jeszcze ciepłe polane jogurtem lub z bitą śmietaną i konfiturami.