Herbata ayurwedyjska
Herbata ayurwedyjska W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów herbat - czarną, zieloną, owocową czy ziołową. Jednak, moim zdaniem, żadna z nich nie ma tak rzadkich właściwości, jak herbata ayurwedyjska. Napój ten od wieków stosowany jest w ayurwedzie, nauce medycznej starożytnej Indii. Spróbujcie smaku tej leczniczej i bardzo aromatycznej herbaty szczególnie w zimowy wieczór przy kominku...
W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów herbat - czarną, zieloną, owocową czy ziołową. Jednak, moim zdaniem, żadna z nich nie ma tak rzadkich właściwości, jak herbata ayurwedyjska. Napój ten od wieków stosowany jest w ayurwedzie, nauce medycznej starożytnej Indii. Spróbujcie smaku tej leczniczej i bardzo aromatycznej herbaty szczególnie w zimowy wieczór przy kominku.
- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka kardamonu zielonego
- 1 łyżka imbiru (korzeń), - ewentualnie laska cynamonu
- 2-3 ziarenka pieprzu Mielimy przyprawy (jeśli to możliwe) w ręcznym młynku, a korzeń imbiru ścieramy na tarce.
Wrzucamy mieszankę na ok. 2 litry wrzątku i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Podajemy z miodem i mlekiem. Od kilku lat herbaty często robię sama. Mieszam zioła suszone, przyprawy, herbaty zielone w dowolne kompozycje, jakby intuicyjnie i w ten sposób wytwarzam napój, którego nigdzie indziej nie ma. Cudownie jest podać siedzącemu
przy stole gościowi herbatę "niepowtarzalną", tak jak on sam.