Zdrowe przepisy: Herbata ayurwedyjska
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Herbata ayurwedyjska

Herbata ayurwedyjska W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów herbat - czarną, zieloną, owocową czy ziołową. Jednak, moim zdaniem, żadna z nich nie ma tak rzadkich właściwości, jak herbata ayurwedyjska. Napój ten od wieków stosowany jest w ayurwedzie, nauce medycznej starożytnej Indii. Spróbujcie smaku tej leczniczej i bardzo aromatycznej herbaty szczególnie w zimowy wieczór przy kominku...

W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów herbat - czarną, zieloną, owocową czy ziołową. Jednak, moim zdaniem, żadna z nich nie ma tak rzadkich właściwości, jak herbata ayurwedyjska. Napój ten od wieków stosowany jest w ayurwedzie, nauce medycznej starożytnej Indii. Spróbujcie smaku tej leczniczej i bardzo aromatycznej herbaty szczególnie w zimowy wieczór przy kominku.


- 1 łyżka goździków
- 1 łyżka kardamonu zielonego
- 1 łyżka imbiru (korzeń), - ewentualnie laska cynamonu
- 2-3 ziarenka pieprzu Mielimy przyprawy (jeśli to możliwe) w ręcznym młynku, a korzeń imbiru ścieramy na tarce.
Wrzucamy mieszankę na ok. 2 litry wrzątku i gotujemy pod przykryciem 15 minut. Podajemy z miodem i mlekiem. Od kilku lat herbaty często robię sama. Mieszam zioła suszone, przyprawy, herbaty zielone w dowolne kompozycje, jakby intuicyjnie i w ten sposób wytwarzam napój, którego nigdzie indziej nie ma. Cudownie jest podać siedzącemu
przy stole gościowi herbatę "niepowtarzalną", tak jak on sam.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi