Ciasto z brzoskwiniami
Warto jest się czasem potrudzić w kuchni, żeby osiągnąć wyjątkowy efekt. Taki efekt niewątpliwie daje własnoręcznie upieczone kruche ciasto z brzoskwiniami.Ciasto:
2 szklanki razowej mąki pszennej
szczypta kurkumy
1 szklanka mąki ziemniaczanej
2 łyżki śmietany
cukier waniliowy
2 całe jajka i 3 żółtka
paczka masła
szklanka cukru brązowego
imbir, kardamon
szczypta soli
łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto zagniatamy i odkładamy na pół godziny do lodówki.
Kroimy w tym czasie brzoskwinie z puszki, i jabłka (jabłek nie ucieramy, niech będą takiej samej wielkości jak brzoskwinie).
Ciasto wyjmujemy z lodówki, odkrawamy 2/3, rozwałkowujemy i układamy na nim pokrojone brzoskwinie, jabłka, posypujemy je migdałami, rodzynkami i cynamonem. Na wierzchu układamy rozwałkowane, pozostałe ciasto. Posypujemy je wiórkami kokosowymi.
Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 45 minut.