Leniwe pierogi
To moje ulubione danie z dzieciństwa, rozgrzane masło i cynamon dają cudowny aromat. Smak również jest niczego sobie.Jak większość proponowanych przeze mnie dań jest to danie proste.
K - kostkę tłustego twarogu rozgniatamy widelcem i wsypujemy taką samą objętość mąki pszennej razowej
G - posypujemy połową łyżeczki kurkumy
Sł - dodajemy 2 jajka, łyżeczkę cynamonu
O - 1 łyżeczki kardamonu
Sn - 1 łyżeczki soli
Zagniatamy ciasto a jak będzie zwięzłe odrywamy po kawałku i formujemy podłużny wałek, który przygniatamy dłonią i odkrawamy z niego podłużne kluski.
Leniwe wrzucamy na osolony wrzątek, jak wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze ok. 3 minut i delikatnie odcedzamy.
Już na talerzu polewamy roztopionym masłem, posypujemy brązowym cukrem i cynamonem. Są naprawdę pyszne!