Bób po chłopsku
Kto lubi bób, polubi ten przepis. Kto nie lubi ma szansę się przekonać.Skład:
-0.5 kg bobu
-1 cebula
-1 kiszony ogórek
-1 pęczek koperku
-2 ząbki czosnku
-pół szklanki śmietany (kwaśnej)
-1 łyżka masłą
-sól, pieprz
Przygotowanie:
Opłukany bób zalać wrzątkiem, osolić i gotować pod przykryciem ok 15 minut do miękkości. Mrożony bób gotuje się ok 5 minut krócej. Odcedzić, osączyć i obrać z łupinek.
Cebulę posiekać i zeszklić na maśle. Kiszony ogórek pokroić w drobną kostkę. Nastepnie wymieszać bób, cebulę i ogórek oraz polać śmietaną. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem, solą i pieprzem. Szczypiorek drobno posiekać i obficie posypać nim bób przed podaniem.