Ziołowy krem z ziemniaków
Jest to zupa rozgrzewająca śledzionę, świetna na katary i wewnętrzne zimno. Do tego naprawdę smaczna.W dużym, dość płaskim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy:
Sł - pokrojone w plastry: 2 cebule, 1 marchewkę, 1 pietruszkę, 1,5 kg ziemniaków
O - pokrojonego pora i selera, garść suszonego rozmarynu, pieprz
Sn - sól
K - bazylię
G - kurkumę i tymianek
przykrywamy i dusimy ok. 10 minut często mieszając, żeby się nie przypaliły warzywa.
G - wlewamy wrzącą wodę w takiej ilości, żeby przykryła warzywa
O - wciskamy 2 ząbki czosnku
Sn - sól, bulion wegetariański
przykrywamy i gotujemy ok. 15 minut.
Jak warzywa będą miękkie:
K - dodajemy przynajmniej 2 łyżki soku z cytryny
G - kurkumę
Sł - masło
O - szczyptę pieprzu
Sn - połowę opakowania sera fety
Zupę miksujemy na gładką masę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wciskamy ząbek czosnku i pokrojony w kostkę chleb orkiszowy.
Na talerzu zupę posypujemy grzankami i siekanym, świeżym tymiankiem.