Kotlety z soczewicy i kaszy gryczanej
Całkiem niedawno pewna osoba, widząc, jak przygotowuję tę potrawę, była zaskoczona, że nie są to kotlety mielone. Później, gdy je skosztowała, doceniła walory smakowe tych, obfitych w wiele wartościowych składników, wegetariańskich kotletów.
- 1 szklanka soczewicy (zielonej)- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 1 płaska łyżka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 łyżeczki ziół
(do wyboru - bazylia tymianek, oregano)
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 2 łyżki masła
- mąka do obtaczania
- olej do smażenia
Soczewicę namoczyć (kilka godzin). Wodę odlać, dodać kaszę gryczaną, zalać 4 szklankami wody i zagotować. Gotować na małym ogniu do chwili, kiedy i kasza, i soczewica będą miękkie. W razie nadmiaru wody odlać ją i przeciwnie, jeśli jest jej za dużo, to dolać odrobinę. Odsączyć, dodać sól, przyprawy, masło i dobrze wyrobić ręką. Można dodać kilka łyżek mąki, jeśli masa nieco się rozsypuje. Formować kotlety i obtoczyć je dobrze w mące. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na brązowy kolor z obydwu stron. Można podawać polane sosem.