Zupa selerowa z orzechami
Dziś przepis na dość prostą w wykonaniu a naprawdę ciekawą w smaku zupę z selera naciowego z orzechami włoskimi.Sł - roztapiamy na patelni 2 łyżki masła
O - wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, pokrojonego w plasterki selera naciowego (ok. 1 pęczka), pieprz
Sn - 1 łyżeczki soli, łyżeczka bulionu wegetariańskiego w proszku
Gusimy kilka minut pod przykryciem i dodajemy:
K - 2 łyżki mąki pszennej razowej, mieszamy
G - wlewamy 3 litra gorącej wody, wsypujemy 1 szklanki pokrojonych orzechów włoskich, szczyptę kurkumy
Gotujemy ok. 15 minut i doprawiamy:
Sł - 1 szklanki śmietany 30 %
O - szczypta pieprzu
Sn - 10 dkg niebieskiego sera pleśniowego
K - sok z połowy cytryny
G - szczypta kurkumy
Na talerzu posypujemy posiekanymi liśćmi selera.