Młoda kapusta z makaronem
Wiosna już daje o sobie znać młodymi warzywami, a młoda kapusta i młoda włoszczyzna dodają zwykłym potrawom niezwykłego smaku. Oto prosty przepis z wykorzystaniem wiosennych warzyw.Sł - na dużej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojoną młodą włoszczyznę razem z częściami zielonymi
O - niewielką główkę młodej kapusty kroimy i dorzucamy do włoszczyzny, dodajemy pieprz
Sn - sól, 1 szklanki zimnej wody
K - pęczek świeżego koperku
G - majeranek
Sł - łyżkę masła
I dusimy pod przykryciem kilkanaście minut.
Następnie dodajemy:
O - jeszcze nieco pieprzu
Sn - łyżeczkę bulionu wegetariańskiego w proszku
K - sok z połowy cytryny
G - tymianek
Sł - łyżkę gęstej śmietany.
Podajemy z pełnoziarnistym makaronem albo z młodymi ziemniakami.