Świeży szpinak z pieczonymi ziemniakami
Na straganach pojawił się już świeży szpinak - zachęcam Was do wprowadzenia go do wiosennego menu!
Sł - szpinak dokładnie płuczemy, kroimy na drobne kawałki i wrzucamy do garnka z niewielką ilością wody (1 kg szpinaku to porcja na 2 osoby)
O - dodajemy pieprz, zmiażdżony czosnek, pokrojoną drobno cebulę dymkę
Sn - sól
Dusimy ok. 5 minut i dodajemy dalej:
K - sok z połowy cytryny, bazylię
G - kurkumę, tymianek
Sł - masło (1-2 łyżki)
Dusimy jeszcze chwilę i doprawiamy gęstą śmietaną.
W międzyczasie kroimy ziemniaki w grubą kostkę i smażymy w głębokim oleju. Po wyjęciu z oleju odsączmy i lekko solimy. Podajemy ze szpinakiem.