Pakora
Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. I tak wiele można z niego zrobić - zupy, sosy, sałatki, kotleciki itp. Dzisiaj proponuję państwu zapiekany kalafior w cieście z przyprawami. Nie znam nikogo kto nie byłby zachwycony tą prostą przystawką.
- 1 mały kalafior- 0,5 szkl. mąki grochowej
- 0,5 szkl. mąki białej zwykłej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta asafoetidy*
- 0,5ł.pieprzu
- 0,5ł.kurkumy
- 0,5ł miel. kolendry
- 0,5ł miel. kminku indyjskiego
- 1,5ł liści kozieradki
- 1łyżka soli
- olej do smażenia
*można zastąpić przyprawą cebulowo-czosnkową Kalafior umyć i podzielić na średniej wielkości różyczki. Mąki wymieszać, dodać przyprawy, sól i tyle zimnej wody, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Dobrze zmiksować. Maczać kalafiora w cieście i smażyć w gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Pakora powinna być krucha. Można przygotować wersje bankietową czyli ponadziewać na patyczki do szaszłyków kawałki kalafiora, papryki, cukini, oliwki czy nawet sera żółtego. Wyśmienite - palce lizać.
Pewnego dnia na sporym przyjęciu, na które przygotowałam pakorę, jeden z gości po jej zjedzeniu zwrócił się do mnie: "Czy mogę prosić jeszcze tego kurczaka?" To było zabawne, ale uświadomiłam sobie, jak nasze przyzwyczajenia żywieniowe determinują skojarzenia. Ja po 16 latach bycia wegetarianka zapomniałam o wielu potrawach z mięsa czy drobiu. Czas robi swoje i często bardzo pomaga.