Zdrowe przepisy: Pakora
Kalendarium Wydarzeń
Bądź w kontakcie
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Informacje Specjalne

pokaż wszystkie

Informacje

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

pokaż wszystkie

Partnerskie szkoły jogi

Pakora

Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. I tak wiele można z niego zrobić - zupy, sosy, sałatki, kotleciki itp. Dzisiaj proponuję państwu zapiekany kalafior w cieście z przyprawami. Nie znam nikogo kto nie byłby zachwycony tą prostą przystawką.

- 1 mały kalafior
- 0,5 szkl. mąki grochowej
- 0,5 szkl. mąki białej zwykłej
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta asafoetidy*
- 0,5ł.pieprzu
- 0,5ł.kurkumy
- 0,5ł miel. kolendry
- 0,5ł miel. kminku indyjskiego
- 1,5ł liści kozieradki
- 1łyżka soli
- olej do smażenia
*można zastąpić przyprawą cebulowo-czosnkową Kalafior umyć i podzielić na średniej wielkości różyczki. Mąki wymieszać, dodać przyprawy, sól i tyle zimnej wody, aby powstało ciasto jak na naleśniki. Dobrze zmiksować. Maczać kalafiora w cieście i smażyć w gorącym oleju na złotobrązowy kolor. Pakora powinna być krucha. Można przygotować wersje bankietową czyli ponadziewać na patyczki do szaszłyków kawałki kalafiora, papryki, cukini, oliwki czy nawet sera żółtego. Wyśmienite - palce lizać.

Pewnego dnia na sporym przyjęciu, na które przygotowałam pakorę, jeden z gości po jej zjedzeniu zwrócił się do mnie: "Czy mogę prosić jeszcze tego kurczaka?" To było zabawne, ale uświadomiłam sobie, jak nasze przyzwyczajenia żywieniowe determinują skojarzenia. Ja po 16 latach bycia wegetarianka zapomniałam o wielu potrawach z mięsa czy drobiu. Czas robi swoje i często bardzo pomaga.
Wyszukiwarka Wydarzeń

Organizujesz wydarzenie?
 Dodaj je do naszego kalendarza!

Kuchnia
Polecamy
JOGA SKLEP - Akcesoria do Jogi