Zupa ze szpinaku
Szpinak to warzywo o nieskończonych możliwościach. Teraz, kiedy jest go pełno na straganach warto te możliwości wykorzystać.Sł - 2 duże cebule i jedną czerwoną paprykę kroimy i wrzucamy na rozgrzany olej
O - pieprz
Sn - sól
K - szczypta bazylii
G - szczypta tymianku
Dusimy do miękkości, po czym wrzucamy do cebuli 1 kg pokrojonego drobno świeżego szpinaku i dusimy do miękkości. Dolewamy ok. litra wody i:
K - wrzucamy do zupy puszkę pokrojonych pomidorów, bazylię
G - szczyptę kurkumy
Sł - 2 łyżki oleju z pestek winogron albo ryżowego
O - zmiażdżony czosnku
Sn - serek topiony o smaku śmietankowym, garść pokruszonego tofu
Gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu i:
K - dodajemy sok z cytryny do smaku (zupa powinna być lekko kwaskowa)
G - kurkumę
Sł - 2 łyżki śmietany