Botwinka wegańska
Wiosną botwinki nigdy za dużo, więc podaję Wam następny na nią przepis. Ten przepis jest naprawdę oryginalny, myślę, że trochę Was zaskoczę ?G - 2 litry wrzątku, łyżeczka kurkumy
Sł - pokrojone: młoda marchewka i pietruszka, pęczek botwinki (w całości), 4 młode ziemniaki (warzyw przed pokrojeniem nie obieramy, myjemy ostrą szczoteczką pod bieżącą wodą), 1 łyżeczki kminku mielonego
O - pokrojony młody por i seler (już bez liści), 1 łyżeczki pieprzu, 2 ząbki zmiażdżonego czosnku
Sn - sól, sos sojowy
K - łyżeczkę soku z cytryny
Kiedy warzywa będą już miękkie wrzucamy:
K: 3 łyżki drobno posiekanej młodej, kiszonej kapusty
G: tymianek
Gotujemy jeszcze kilka minut, jeśli trzeba robimy jeszcze jeden obieg, żeby doprawić smak (z tych samych przypraw).
Zupę nalewamy na talerze i po kilku minutach, kiedy zupa przestygnie, dolewamy po łyżce oleju sezamowego i posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!