Gołąbki z liści winorośli
Dziś przepis na gołąbki dla tych, którym uda się zdobyć liście winorośli. Takie gołąbki to prawdziwy rarytas, uwierzcie mi.
Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Liście powinny być zanurzone w wodzie.
Po wyjęciu z wody wykładamy liście na talerz i układamy na każdym czubatą łyżkę nadzienia. Zawijamy liście i zawiązujemy gołąbki nitką.
Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ryżowy), układamy gołąbki i podsmażamy z obu stron.
Nadzienie:
K - 25 dkg białego sera rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy łyżeczkę estragonu
G - dodajemy 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, tymianek
Sł - łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę oleju
O - pieprz
Sn - sól
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, odstawiamy na chwilę, po czym wykładamy na liście winorośli.