Gołąbki z liści winorośli
Dziś przepis na gołąbki dla tych, którym uda się zdobyć liście winorośli. Takie gołąbki to prawdziwy rarytas, uwierzcie mi.Zrywamy młode liście winorośli (najlepsze są świeże, żywo zielone), płuczemy i wkładamy do niewielkiej ilości wrzącej wody, dodajemy szczyptę kurkumy, łyżeczkę oleju, pieprz i sól.
Gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. Liście powinny być zanurzone w wodzie.
Po wyjęciu z wody wykładamy liście na talerz i układamy na każdym czubatą łyżkę nadzienia. Zawijamy liście i zawiązujemy gołąbki nitką.
Na patelni rozgrzewamy olej (najlepiej ryżowy), układamy gołąbki i podsmażamy z obu stron.
Nadzienie:
K - 25 dkg białego sera rozgniatamy dokładnie widelcem, dodajemy łyżeczkę estragonu
G - dodajemy 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej, tymianek
Sł - łyżkę mąki ziemniaczanej, łyżeczkę oleju
O - pieprz
Sn - sól
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą łączymy, odstawiamy na chwilę, po czym wykładamy na liście winorośli.